Burgemeester gezocht
Langdurig proces
Afgerond: Stap 1: Profielschets
De gemeenteraad stelt een profielschets op voor de nieuwe burgemeester. Dat is een soort vacaturetekst. Hierin staat wat de burgemeester goed moet kunnen, wat voor persoon we zoeken en welke opdracht hij of zij meekrijgt. Maar ook bijvoorbeeld over de stijl van leiding geven, communiceren en beslissen.
Voor het maken van deze profielschets zijn de uitkomsten van de enquête onder inwoners gebruikt. Daarnaast heeft de vertrouwenscommissie gesprekken gevoerd met ‘stakeholders’ waar de burgemeester mee te maken krijgt: de politiechef, ondernemersvereniging ABC, de burgemeester van een buurgemeente, federatie van dorpsbelangen en directeuren van alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in Achtkarspelen.
Hier leest u de uitgebreide rapportage van de inwonersconsultatie.
Hier leest u een samenvatting van de uitkomsten van deze rapportage.
Afgerond: Stap 2: Vertrouwenscommissie
Er is een vertrouwenscommissie samengesteld, waarin leden van de gemeenteraad zitten. Deze commissie doet het voorbereidende werk voor de profielschets, voert sollicitatiegesprekken en doet de uiteindelijke aanbeveling wie de beste kandidaat is.
Afgerond: Stap 3: Commissaris van de koning van Fryslân
Op 30 mei 2024 heeft de gemeenteraad de profielschets met Arno Brok, de commissaris van de koning (CdK) van Fryslân besproken. Dit gebeurde tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad in ons gemeentehuis (zie foto). De raad heeft de profielschets toen ook officieel vastgesteld en aangeboden aan de CdK, lees hier de Nederlandse versie van de profielschets en de Friese versie van de profielschets.
Afgerond: Fase 4: Vacature -
De minister van Binnenlandse Zaken stelt de vacature open op advies van de commissaris van de Koning. Dat heeft de minister gedaan op 6 juni 2024. Meer weten? Kijk op:
• de website van BZK: burgemeesterworden.politiekeambtsdragers.nl of
• op de website van de provincie Fryslân: https://www.fryslan.frl/burgemeestersvacatures
Afgerond: Fase 5: Sollicitatieperiode -
De vacature staat 3 weken open tot 27 juni 2024 en geïnteresseerden kunnen hun sollicitatie sturen aan de commissaris van de Koning.
Momenteel bezig: Fase 6: De kandidaten
De commissaris van de Koning selecteert benoembare kandidaten. Hij doet onder meer onderzoek of een kandidaat in aanraking is geweest met justitie.
Nog te doen: Fase 7: Selectie
De commissaris van de Koning overlegt na het zomerreces met de vertrouwenscommissie over de selectie van kandidaten die hij heeft gemaakt. De vertrouwenscommissie beslist welke kandidaten zij uitnodigt voor een gesprek.
Nog te doen: Fase 8: Sollicitatiegesprekken
De vertrouwenscommissie voert in oktober 2024 sollicitatiegesprekken met alle geselecteerde kandidaten.
Nog te doen: Fase 9: Advies
De vertrouwenscommissie brengt daarna advies uit aan de gemeenteraad. Daarbij noemt de vertrouwenscommissie welke twee kandidaten volgens hen de nieuwe burgemeester zouden kunnen worden. De gemeenteraadsleden bespreken het advies van de vertrouwenscommissie. Naar verwachting is dat in november 2024.
Nog te doen: Fase 10: Aanbeveling
De gemeenteraad stelt een aanbeveling vast met daarop de namen van de twee beste kandidaten. De kandidaat die bovenaan staat moet volgens de gemeenteraad de nieuwe burgemeester worden. Deze naam wordt bekend gemaakt tijdens een openbare raadsvergadering, waarschijnlijk ook in november 2024.
Nog te doen: Fase 11: Naar de minister
De aanbeveling wordt met het advies van de commissaris van de Koning naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd.
Nog te doen: Fase 12: Screening
De minister van Binnenlandse Zaken laat de kandidaat die door de CdK is aanbevolen, screenen. Dat betekent dat naar hem of haar onderzoek wordt gedaan door de AIVD en dat er gekeken wordt of hij/zij bijvoorbeeld geen belastingfraude heeft gepleegd. De minister van Binnenlandse Zaken heeft een gesprek met de kandidaat en draagt de kandidaat daarna voor benoeming voor aan de koning. De koning benoemt de burgemeester bij koninklijk besluit.
Nog te doen: Fase 13: Koninklijk besluit
Benoeming van een burgemeester gebeurt bij koninklijk besluit. De koning en een minister zetten hun handtekening onder dit besluit. Het besluit wordt bekend gemaakt met een persbericht.
Nog te doen: Fase 14: Beëdiging en start van onze nieuwe burgemeester
De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester tijdens een openbare bijeenkomst in het gemeentehuis.