Kinderburgemeester Lisanne Hiemstra uit Harkema beleefde haar eerste optreden in die rol tijdens de Gondelvaart op wielen in Drogeham. Vlak voor de zomervakantie werd de 11-jarige leerlinge van ‘t Holdersnêst geïnstalleerd in de raad. Vrijdagavond mocht Lisanne voor het eerst bij een evenement aanwezig zijn. ‘Ik fûn it prachtich om dit meimeitsje te meien’, zegt de kinderburgemeester. ‘In soad minsken sprutsen my oan en ik mocht ek meidwaan. 

Naast het uitreiken van lekkers aan het publiek, had de kinderburgemeester van Achtkarspelen ook een VIP-plek bij de genodigden. De organisatie van het evenement gaf de kinderburgemeester een heuse ambtsketen. ‘Fansels makke fan dahlia’s, dé blom fan ús Gondelfeart’, aldus voorzitter Jellie Hamstra van het bloemencorso.

Lisanne mag zichzelf gedurende het hele laatste jaar van de basisschool kinderburgemeester noemen. Bij activiteiten en evenementen zoals de intocht van Sinterklaas, dodenherdenking en Koningsdag is de nieuwe kinderburgemeester present.

Kinderburgemeester