Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel aardgasvrij

Home > Inwoners > Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel aardgasvrij

Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel aardgasvrij

De temperatuur op aarde stijgt. De uitstoot van broeikasgassen moet sterk verminderd worden. Om dit te kunnen bereiken zijn veranderingen nodig. Bijvoorbeeld door geen aardgas meer te gebruiken voor koken en het verwarmen van gebouwen. Uiterlijk in 2040 gebruiken we in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel helemaal geen aardgas meer. En al lijkt het misschien nog ver weg, het betekent wel dat we de komende jaren bijna 26.000 huizen in onze gemeenten aardgasvrij moeten maken. Een enorme opgave!

Samen met inwoners, bedrijven en andere partners onderzoeken de gemeenten manieren om over te gaan op schone energie. Deze energietransitie moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn.

Duurzaamheidsagenda

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel stellen een duurzaamheidsagenda op met thema’s als energietransitie, biodiversiteit en mobiliteit. Dit gebeurt samen met inwoners, ondernemers en andere partners, waaronder woningcorporaties en (energie)bedrijven. Met het woord ‘agenda’ willen we laten zien hoe we toe werken naar energieneutrale gemeenten.

Open de Startnotitie duurzaamheidsagenda pdf(154,73 KB).

Planning

De duurzaamheidsagenda moet in 2020 klaar zijn. Ook wordt een tijdspad gemaakt waarin wordt weergegeven wanneer welke buurt van het aardgas afgaat. Per buurt bepalen gemeente, inwoners en bedrijven samen welke energievorm voor het aardgas in de plaats komt. Uiterlijk in 2021 moet het tijdspad klaar zijn.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over de duurzaamheidsagenda? Vul dan het online contactformulier in.


Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?