AED's

Home > Inwoners > AED's

AED's

De gemeente heeft geen rol bij de AED's, dit valt onder de verantwoordelijkheid van de EHBO-verenigingen.

Open het overzicht AED's

Wat is een AED?

Een AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Met de AED wordt bij een hartstilstand door het toedienen van een stroomstoot het hart weer op gang gebracht. Dit apparaat kan iedereen bedienen, omdat het stapsgewijs eenvoudig uit te voeren is. "Je kunt er echt niets verkeerd mee doen", aldus veel cursisten. Met een AED-cursus kunt u zich voorbereiden op reanimatie met behulp van een AED.

AED's in Achtkarspelen

Landelijk gezien is de overlevingskans door de opkomst van de AED's de laatste jaren verdubbeld. Ook de gemeente Achtkarspelen heeft geïnvesteerd in het “hartveilig maken”.

In alle dorpen hangt inmiddels een gesubsidieerde AED (in de grotere dorpen Buitenpost en Surhuisterveen twee) en alle EHBO-verenigingen hebben een gesubsidieerde mobiele AED. U kunt vragen om de inzet van een mobiele AED bij een evenement in het dorp. Ook hebben de EHBO-verenigingen een opleidingsbudget zodat vrijwilligers een cursus met korting kunnen volgen.

Het is heel belangrijk om te weten waar in uw directe omgeving een AED hangt. Uw kennis hiervan kan op enig moment levensreddend zijn. Op https://aed.rodekruis.nl/ vindt u een overzicht met alle AED-locaties in Achtkarspelen. Ook de niet gesubsidieerde AED's, voor zover deze bij ons bekend zijn.

Wat kunt u doen als burger?

  • Ten eerste is het belangrijk dat er veel burgerhulpverleners zijn met een geldig certificaat reanimatie/AED. Er worden diverse cursussen gegeven, ook bij u in de buurt. Aanmelden kan bij de AED-contactpersoon Jan van der Bij (contactgegevens onderaan deze pagina). De gemeente heeft de EHBO-verenigingen een AED-opleidingsbudget verstrekt, waardoor er korting mogelijk is.
  • Ten tweede is het van belang dat er veel burgerhulpverleners geregistreerd staan. Zodat u met een SMS opgeroepen kunt worden als er een slachtoffer in de buurt is. HartslagNu is het nieuwe landelijke alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij reanimaties. HartslagNu vervangt de alarmeringssystemen AED-Alert en AED-Locator. Alle burgerhulpverleners die al ingeschreven stonden in een van deze twee systemen zijn nu opgenomen in HartslagNu. Maar je kunt je dus ook nieuw aanmelden als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl.
  • Ten derde: bel bij hartproblemen altijd 112. Reanimeer en laat omstanders de dichtstbijzijnde AED halen. Want elke minuut dat de AED eerder ter plekke is dan de ambulance, verhoogt de overlevingskans van het slachtoffer met 10%!

Oproep aan alle inwoners: zet je in met een AED!

Het is van belang dat alle AED’s en burgerhulpverleners in de gemeente geregistreerd staan. Op die manier kunt u als burgerhulpverlener met een SMS opgeroepen worden als er een slachtoffer in de buurt is. HartslagNu.nl is het landelijke alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij reanimaties. De AED's genoemd in het AED-overzicht op https://aed.rodekruis.nl/, moeten door de bezitter zelf bij op hartslagnu.nl worden aangemeld. Wilt u als bezitter van een AED bekijken of uw AED te vinden is op https://aed.rodekruis.nl/? Het is belangrijk om te weten waar een AED hangt, dit kan op enig moment levensreddend zijn.

AED

Met de AED wordt door het toedienen van een stroomstoot het hart weer op gang gebracht. Met een AED-cursus kunt u zich voorbereiden op reanimatie met behulp van een AED. Landelijk gezien is de overlevingskans door de opkomst van de AED's de laatste jaren verdubbeld. In alle dorpen in Achtkarspelen hangt een gesubsidieerde AED en ook alle EHBO-verenigingen beschikken over een AED. Bij een evenement in uw dorp kunt vragen om de inzet van een mobiele AED. Ook hebben de EHBO-verenigingen een opleidingsbudget gekregen, zodat vrijwilligers een cursus met korting kunnen volgen.

Meer informatie

Aanvullingen voor het AED-overzicht meldt u aan via https://aed.rodekruis.nl/. Aanmeldingen voor een AED-cursus mailt u naar EHBObuitenpost@hotmail.com, ter attentie van Jan van der Bij. Meer contactinformatie vindt u op deze website.

Links