Nestkastjes tegen de eikenprocessierups

Home > Inwoners > Nieuws en bekendmakingen > Biodivers > Nestkastjes tegen de eikenprocessierups

Nestkastjes tegen de eikenprocessierups

De gemeente Achtkarspelen heeft in februari duizend nestkastjes beschikbaar gesteld aan inwoners om meer koolmezen, pimpelmezen en andere soorten vogels aan te trekken. Deze vogels zijn nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups.  

Heeft u een nestkastje besteld, maar nog niet ontvangen?

Door de coronamaatregelen heeft MOA Surhuisterveen helaas niet alle nestkastjes voor het eikenprocessierups project kunnen bezorgen. Wij bewaren uw nestkastje en zorgen ervoor dat u het nestkastje ontvangt als de medewerkers van MOA weer aan het werk gaan. Onze excuses voor het ongemak!

Toename eikenprocessierups

De afgelopen jaren is in heel Nederland het aantal eikenprocessierupsen explosief toegenomen. Deze groei brengt veel overlast en de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook Achtkarspelen ondervindt hiervan hinder. Zolang de bron niet wordt aangepakt, zal de overlast van de eikenprocessierups naar verwachting blijven doorzetten. Achtkarspelen zet het komende jaar in op het versterken van de biodiversiteit om zo meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Soortgelijke proeven in andere delen van Nederland waarbij de eikenprocessierups op een natuurlijke manier wordt bestreden, blijken een groot succes.

Monitoring nestkastjes

Inwoners wordt gevraagd bij te houden of hun nestkastjes is bewoond en door welke vogelsoort. Ook vogelwachten monitoren de nestkastjes zodat we deze zomer weten of het ophangen van de extra nestkastjes effect heeft gehad.