Groengordel Lutkepost-Buitenpost

Home > Inwoners > Groengordel Lutkepost-Buitenpost

Groengordel Lutkepost-Buitenpost

Tussen de woonwijk Lutkepost en de rondweg is in 2017 een groengordel aangelegd. Het ontwerp sluit aan op de bestaande groengordel en is door de gemeente samen met de direct aanwonenden opgesteld.

Bekijk dit ontwerp/de inrichtingsschets via de onderstaande link.

Groengordel Lutkepost Buitenpost Inrichtingsschets 2017.pdfpdf(3.00 MB)

Wat we hebben gedaan

Het terrein was oorspronkelijk een weiland. De bovenste (voedselrijke) laag heeft Brouwer & Brouwer afgegraven en afgevoerd, ze hebben de brede waterpartijen gegraven en verhogingen aangebracht. De betonpaden, bruggen en vlonder zijn daarna aangelegd door de firma Witteveen.
De bodem bestond uit veen en klei. Mogelijk dat vanwege het veen in de bodem de verhoogde delen in de toekomst lager zullen liggen dan oorspronkelijk aangelegd.

De nieuwe groengordel is (na tweemaal eggen) door de gemeente ingezaaid met een bloemenmengsel van de Cruydthoeck. We hebben gekozen voor het g2 mengsel en het g3 mengsel. Beide mengsels bestaan uit inheemse kruiden en zijn aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Ook hebben we er voor het eerste jaar een paar eenjarige planten doorgezaaid, zodat de groengordel meteen een fleurige uitstraling krijgt. In het jaar 2018 staat de Kruidhof in het teken van ‘Silence of the Bees’. Deze uitbreiding zal naar verwachting meteen het eerste jaar al een mooie aanvulling vormen voor het voedselaanbod voor de bijen.

Voor wat betreft de bomen en de struiken heeft de gemeente in overleg met de direct aanwonenden gekozen voor een gevarieerde beplanting met diverse bloem- en bladkleuren en besdragende soorten. Ook deze beplanting draagt bij aan een geschikt leefgebied voor diverse diersoorten. De (autochtone) beplanting is geleverd door Staatsbosbeheer en aangeplant door Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA).

Foto's van de groengordel vindt u in het online fotoalbum.

Wilt u meer informatie over de groengordel, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Beheer, team groen via telefoonnummer 14 0511.

Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?