Groengordel Mûnewyk

Home > Inwoners > Groengordel Mûnewyk

Groengordel Mûnewyk

Het gebied tussen de woonwijk Mûnewyk en de doorgaande weg is in 2017 ingericht. Voorafgaand aan het maken van het ontwerp hebben we een schetssessie gehouden met direct aanwonenden en bedrijven. Met de uitwerking van het plan is zoveel mogelijk rekening gehouden met de ideeën en wensen die tijdens deze sessie zijn besproken. 

In het plan voor het deel bij de bedrijven sluit het ontwerp aan op de nieuw in te richten groengordel ter hoogte van de wijk Lutkepost. Het wordt een afwisselende strook met veel water, bomen, (besdragende) struiken, kruidachtige gewassen(g2 mengsel en het g3 mengsel) en gazon. De bedrijven blijven zichtbaar vanaf de rondweg en de rotonde.  

Tussen de woningen en de rondweg hebben we de beplanting in het ontwerp zodanig gesitueerd dat de woningen deels onttrokken worden aan het zicht vanaf de rondweg, maar dat er de tussen de bomen nog doorkijkjes overblijven, zodat de bewoners zicht houden op het veldje achter hun woning en het omringende landschap.

In zijn geheel is in het plan de (knot) wilg een veel voorkomende boom. Volgens de site http://wildebijen.nl/ is de wilgenfamilie voor insecten een belangrijke groep struiken/bomen. Wilgen zijn tweehuizig. Naast de nectar (vrouwelijke plant) zijn ze vooral als stuifmeelleverancier (mannelijke plant) erg belangrijk. De nieuwe inrichting biedt aan diverse diersoorten, waaronder bijen, vlinders en vogels een aantrekkelijk leefgebied.  

Groengordel Mûnewyk inrichtingsschets februari 2017.pdfpdf(3.40 MB)

Wij verwachten dat de nieuwe stukken groengordel straks een fleurige entree naar het dorp Buitenpost gaan vormen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de plannen rondom de groengordel, dan kunt u contact opnemen met de afdeling beheer van de gemeente Achtkarspelen via telefoonnummer 14 0511.

Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?