Aanleg glasvezel buitengebied start in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen heeft nog aanmeldingen nodig (24-08-2018)

Home > Inwoners > Nieuws en bekendmakingen > Nieuws > Aanleg glasvezel buitengebied start in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen heeft nog aanmeldingen nodig

Aanleg glasvezel buitengebied start in Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen heeft nog aanmeldingen nodig (24-08-2018)

RSS
Dit item is verlopen op 21-09-2018.

‘Eindelijk glasvezel voor inwoners en bedrijven in het buitengebied van onze gemeente, daar zijn we erg blij mee’, aldus wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel. Er kwamen voldoende aanmeldingen binnen om met de aanleg van snel internet te kunnen starten.

‘Een geweldig resultaat van een lang traject.’ De deelnamegrens ligt op 60 procent en is in Achtkarspelen nog niet gehaald. Volgens wethouder Harjan Bruining is dat een kwestie van tijd. ‘Er is voldoende animo, maar nog niet genoeg om de schep in de grond te zetten.’ De aanmeldtermijn is daarom in Achtkarspelen uitgesteld tot 1 november. ‘We hebben nog 68 aanmeldingen nodig en verwachten dat onze bewoners in het buitengebied graag snel internet willen. Die mogelijkheid hebben ze nu nog steeds.’

Inzet beide gemeenten

Het bereiken van het noodzakelijke percentage bleek niet eenvoudig in beide gemeenten. ‘Enkele weken terug stond de teller nog op 30 procent, voor Kabelnoord te weinig om te starten. We hebben er alles aan gedaan om dat percentage omhoog te brengen’, aldus Harjan Bruining. Er werden vrijwilligers van verenigingen en plaatselijk belangen ingezet. ‘Het is zeker ook aan hen te danken dat we de percentages bijna verdubbeld hebben, zegt Gelbrig Hoekstra. ‘Een prachtig voorbeeld van inzet door de mienskip.’ In het najaar starten de graafwerkzaamheden in Tytsjerksteradiel, begin volgend jaar moeten de eerste inwoners beschikken over snel internet via glasvezel. Inwoners van de gemeente die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dat nog tot 15 september doen.

In opdracht van de provincie legt Kabelnoord glasvezel aan in de zogenaamde witte gebieden, dat zijn adressen waar geen snel internet beschikbaar is. Om rendabel glasvezel aan te kunnen leggen heeft het bedrijf een minimale deelname van 60 procent van de percelen zonder snel internet nodig.

Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?