Bruggen en sluizen blijven in de winterstand en fietspontjes langer dicht (06-04-2020)

Home > Inwoners > Nieuws en bekendmakingen > Nieuws > Bruggen en sluizen blijven in de winterstand en fietspontjes langer dicht

Bruggen en sluizen blijven in de winterstand en fietspontjes langer dicht (06-04-2020)

RSS

Aansluitend op de verlenging van de landelijke maatregelen, blijven ook de bruggen, sluizen en fietspontjes tot en met 20 mei dicht. Dit geldt voor alle 18 Friese gemeenten. Met het dichthouden van toiletgebouwen, bruggen, sluizen en kleine pontjes kunnen we de richtlijn van het Rijk om 1,5 meter afstand te bewaren, beter waarborgen en handhaven.

De bruggen en sluizen blijven in elk geval tot en met 20 mei ‘in de winterstand’. Ze gaan alleen op afroep open, net als in de winter. Dit is vooral voor de beroepsvaart en bij uitzondering voor de recreatievaart, bijvoorbeeld als een boot naar de stalling moet worden gevaren. Het kan wel zijn dat de brugwachtershuisjes bemenst zijn. Hier is voor gekozen uit praktische overwegingen.

Sanitaire voorzieningen op campings, recreatieparken en jachthavens

De sanitaire voorzieningen op campings, parken en jachthavens blijven dicht. Recreatiebedrijven en campings mogen open voor gasten die een huisje, chalet of stacaravan hebben met eigen sanitaire voorzieningen. De richtlijnen van de Rijksoverheid moeten hierbij wel opgevolgd kunnen worden.

Campers

Het is mogelijk om met een camper, met eigen voorzieningen, in Friesland te reizen. Toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en jachthavens zijn gesloten. Dit betekent: het bijvullen van water en het legen van chemisch toiletten is niet mogelijk. Ook op de camperplaats geldt de richtlijn: houd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming (3 personen of meer).

Ga niet onnodig de deur uit of het water op

Algemeen blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig de deur uit of het water op te gaan. Rijksoverheid en gemeenten doen hierbij een beroep op de eigen verantwoording van de inwoners. Wil je toch genieten van de zon of een frisse neus halen? Houd altijd de richtlijn van 1,5 meter afstand in acht en vermijd groepsvorming. Deze maatregelen gelden ook voor de watersport. Buiten het gezin om is het niet toegestaan om met meer dan 3 mensen op een boot te verblijven, dit in verband met de richtlijn van 1,5 meter afstand.