Eerste fairtrade certificaten uitgereikt in Achtkarspelen (26-10-2019)

Home > Inwoners > Nieuws en bekendmakingen > Nieuws > Eerste fairtrade certificaten uitgereikt in Achtkarspelen

Eerste fairtrade certificaten uitgereikt in Achtkarspelen (26-10-2019)

RSS
Dit item is verlopen op 30-11-2019.

Vrijdag 25 oktober reikte wethouder Margreet Jonker de eerste fairtrade certificaten uit aan 9 bedrijven en organisaties uit Achtkarspelen.

Deze bedrijven en organisaties gebruiken of verkopen fairtrade producten. ‘Hopelijk is dit een stimulans voor anderen en dragen we met z’n allen een steentje bij aan eerlijke handel,’ aldus wethouder Margreet Jonker.

Werkgroep fairtrade

Achtkarspelen wil in het voorjaar van 2020 Fairtrade gemeente worden. Samen met inwoners en lokale ondernemers en bedrijven zet de gemeente zich in voor eerlijke handel. Een speciale fairtrade werkgroep neemt initiatieven om de titel ‘Fairtrade gemeente’ te behalen en uiteindelijk te behouden. Voor het verkrijgen van de titel moet een gemeente voldoen aan zes criteria die worden beoordeeld door een landelijke jury. Met de uitreiking van de certificaten zijn de eerste stappen gezet.

Achtkarspelen wil zoveel mogelijk fairtrade producten gaan gebruiken, zowel binnen de eigen organisatie als door middel van het motiveren van anderen. Naast het stimuleren van fairtrade producten is er ook extra aandacht voor streekproducten.

Fairtrade bedrijven en organisaties

De uitreiking van de certificaten ging vooraf aan de start van de Fairtrade Week. De volgende bedrijven en organisaties ontvingen een certificaat: Albert Heijn (Surhuisterveen), Aldi (Surhuisterveen),  Binnenmarkt (Buitenpost), Cadeau- en Streekwinkel Op ‘e Stâl (Buitenpost), It Koartling (Buitenpost), Marcel’s koektrommel (Surhuizum), Radarwerk (Buitenpost), Theeschenkerij ’t Landschap (Boelenslaan) en Wereldwinkel (Buitenpost).

De volgende bedrijven in Achtkarspelen verkopen of gebruiken ook Fair Trade producten, maar waren niet in de gelegenheid om de bijeenkomst te bezoeken: Coöp (Buitenpost), Doopsgezinde gemeente (Surhuisterveen), Dropshop (Buitenpost), Jilderda’s bloemenboetiek (Surhuisterveen),  Jumbo (Surhuisterveen),  Lidl (Buitenpost en Surhuisterveen), Poiesz  (Buitenpost en Kootstertille) en  Tuincafé De Kruidhof (Buitenpost). 

De komende periode zal de werkgroep nog meer bedrijven en organisaties attenderen op het belang van fairtrade.