Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor mantelzorgers (20-06-2019)

Home > Inwoners > Nieuws en bekendmakingen > Nieuws > Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor mantelzorgers

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zetten zich in voor mantelzorgers (20-06-2019)

RSS
Dit item is verlopen op 31-08-2019.

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel bundelen hun krachten als het gaat om het vinden van ontspanningsmogelijkheden voor mantelzorgers. De wensen van mantelzorgers vormen daarbij de basis.

Wensen van mantelzorgers in kaart brengen

Om een beter beeld te krijgen van de wensen van mantelzorgers, organiseerden de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel in samenwerking met KEaRN Steunpunt Mantelzorg en MantelzorgNL een tweedaagse ‘hackathon’. Hier gingen professionals uit zorg en welzijn, mantelzorgers en gemeenten met elkaar in gesprek om samen tot praktisch uitvoerbare ideeën te komen. Op donderdag 13 juni was de tweede en laatste dag, waar de vier groepen hun idee aan de vierkoppige jury presenteerden. Zij kozen uiteindelijk voor een idee waarbij zorgvragers met GGZ problematiek gekoppeld worden aan eenzame inwoners. Het idee hierachter: de eenzame inwoner bouwt contacten op, de zorgvrager heeft een dag-invulling en de mantelzorger wordt ontlast. Of, zoals Arjan Hut van de winnende groep het noemt: “Een win-win-win situatie!”. Arjan was gevraagd om als Wâlddichter van de gemeente Achtkarspelen deel te nemen aan de hackathon en een gedicht te schrijven over mantelzorg. Het door hem geschreven en opgedragen gedicht ‘Opgeslokt’ verwoorde het verhaal van vele mantelzorgers.

Respijtweekenden

De gemeenten gaan samen met onder andere het KEaRN Steunpunt Mantelzorg het winnende idee verder uitwerken. Dit betekent niet dat er nu nog niets gedaan wordt om de mantelzorgers te ontlasten. Zo worden er ook dit jaar in september weer twee weekenden georganiseerd, waarbij mantelzorgers in een hotel tot rust kunnen komen. Deze zogenaamde respijtweekenden worden grotendeels gefinancierd door de gemeenten. Mantelzorgers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel worden van harte uitgenodigd om zich voor deze weekenden aan te melden bij het KEaRN Steunpunt Mantelzorg.

KEaRN Steunpunt Mantelzorg

Het KEaRN Steunpunt Mantelzorg is de plek waar u als mantelzorger met al uw vragen terecht kunt. Zij bieden niet alleen een luisterend oor, maar organiseren ook bijeenkomsten en verstrekken informatie aan mantelzorgers, hun netwerk en professionals. Wilt u meer informatie over mantelzorg, respijtzorg of de respijtweekenden voor mantelzorgers, dan kunt u contact opnemen via mantelzorg@kearn.nl of 0511 – 465200.

Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?