Lasdiploma’s voor deelnemers renovatie- en werkervaringsproject Melkbeurtschip (05-11-2018)

Home > Inwoners > Nieuws en bekendmakingen > Nieuws > Lasdiploma’s voor deelnemers renovatie- en werkervaringsproject Melkbeurtschip

Lasdiploma’s voor deelnemers renovatie- en werkervaringsproject Melkbeurtschip (05-11-2018)

RSS
Dit item is verlopen op 19-11-2018.

Op dinsdag 30 oktober hebben een tiental deelnemers van het renovatie- en werkervaringsproject Melkbeurtschip een lasdiploma ontvangen uit handen van de wethouders van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Wethouders Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel en Harjan Bruining van Achtkarspelen zijn blij met het project. "Het is bijzonder dat het zo goed gelukt is", vertelt Hoekstra. De tien mensen met een diploma zijn allemaal al bij verschillende metaalbedrijven aan het werk. Ook zijn er nog 15 leerlingen die later een diploma kunnen halen. Zij zijn nog bezig met de opleiding.

Melkbeurtschip

Het melkbeurtschip is gebouwd in 1922 in opdracht van de zuivelfabriek. Het bijna 13 meter lange schip heeft jarenlang dienstgedaan als melkvervoerder tussen de Coöperatieve Zuivelfabriek Dokkum, gevestigd van 1898 tot 1991 op bedrijventerrein Betterwird, en de melkveehouders in de omstreken. Het oude beurtschip van de zuivelfabriek wordt in oude luister teruggebracht door een team van werkzoekenden onder leiding van projectleider Bryan Kes. "Het is echt mooi wat we hier doen. Jong, oud, vrouw, man, blank en gekleurd alles komt hier samen", vertelt Kes.

Het project wordt uitgevoerd in een loods in Drogeham. De werkzoekenden zullen samen het stalen casco herstellen. Daarna is het de bedoeling om het schip te laten betimmeren in opnieuw een werkervaringsproject.

Lasopleiding

Een aantal werkzoekenden is naast het werk aan het beurtschip een lasopleiding gestart. Onder leiding van lasinstructeur Anton Woelk van DKD-lasopleidingen zijn de deelnemers opgeleid tot volwaardig MIG-MAG of TIG lassers. Woelk vindt het prachtig dat de leerlingen hun diploma hebben behaald. "Maar ik ga ze ook heel erg missen", vertelt hij.

Samenwerking

De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zijn eind 2017 in samenwerking met het lokale bedrijfsleven gestart met een nieuw renovatie- en werkervaringsproject. Het project is opgezet na de succesvolle renovatie van beurtschip Dorp Grouw dat nu te bewonderen is bij het Skûtsjemuseum te Earnewâld.

Wethouder Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel en wethouder Harjan Bruining van Achtkarspelen reikten de lasdiploma’s uit.

Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?