Nieuw beleidskader zet in op sociale gemeenten en betaalbare zorg (28-03-2019)

Home > Inwoners > Nieuws en bekendmakingen > Nieuws > Nieuw beleidskader zet in op sociale gemeenten en betaalbare zorg

Nieuw beleidskader zet in op sociale gemeenten en betaalbare zorg (28-03-2019)

RSS
Dit item is verlopen op 28-05-2019.

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben een nieuw beleidskader voor het sociaal domein vastgesteld. Met dit kader zetten de colleges in op het leveren van goede en betaalbare zorg- en ondersteuning dichtbij hun inwoners.

Om de zorg in de gemeenten betaalbaar te houden, zijn maatregelen nodig om de kosten daar waar mogelijk en wenselijk terug te brengen. Uitgangspunt daarbij is dat dat de kern van het sociaal domein niet wordt aangetast. Daarnaast moet de transformatie in het sociaal domein doorgaan: meer regie van de inwoner, lagere zorgkosten en minder bureaucratie.

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor jeugd- en ouderenzorg. Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken sinds die tijd nauw samen binnen het sociaal domein. Dit jaar lopen de huidige beleidsplannen van beide gemeenten af. De colleges kiezen ervoor de gemeenteraden een gezamenlijke visie en een set aan financiƫle maatregelen voor te leggen.

De visie is gebaseerd op het goed uitvoeren van de wettelijke taken, aangevuld met beleidskeuzes die passen bij de kenmerken van de bevolking en de sociale gemeenten die Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen willen zijn. Nu de gemeenten dichter op de zorgvragen zitten, krijgen zij ook meer zicht op andere zorgvragen, dit brengt hogere kosten met zich mee. De tekorten die hierdoor ontstaan in het sociaal domein dwingen de gemeenten tot het nemen van financiƫle maatregelen.

Het beleidskader is tot stand gekomen in nauwe betrokkenheid met partners in het sociaal domein. De colleges vragen de raden in te stemmen met het beleidskader en de voorgestelde maatregelen.

Documenten:

Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?