Column burgemeester Oebele Brouwer 

Het lijkt alweer zo lang geleden: een jaarwisseling die wij allemaal moesten vieren op een corona-afstand en met siervuurwerk wat eigenlijk niet mocht, maar waarvan iedereen blijkbaar nog wel ergens iets had liggen. Handen geven deden we niet en in iedere jaszak zat wel een blauw mondkapje. Het leek het nieuwe normaal. 

Gelukkig ligt die tijd, zo lijkt het, ver achter ons. Niet dat er geen corona meer heerst, integendeel. Maar onze samenleving en zeker de gezondheidszorg weet dat nu goed op te pakken, mede door alle vaccinatierondes. 

Maar al vrij snel duikelden we in een volgende crisis: die van de stroom Oekraïners die na het uitbreken van die vreselijke oorlog onze kant op kwam. We zien nog steeds dagelijks de beelden van wat daar gebeurt en hoe een niets ontziende agressor het land kapot maakt. Maar als ik dan zie hoe wij in onze gemeente de schouders er onder hebben gezet om hen op te vangen, zoals in Twijzel, Kootstertille en nu ook in Buitenpost, dan ben ik vreselijk trots. Hoe wij deze vluchtelingen opvangen, spullen doneren en kinderen les of cursus geven is echt geweldig. Tige tank!

Hetzelfde zie ik nu in Gerkesklooster: de roppers en razers zijn verdwenen en de mensen uit het dorp vangen deze vluchtelingen op een geweldige manier op.

Ook kregen wij allemaal te maken met hoog oplopende prijzen; vooral die van gas en elektriciteit schieten door ieder plafond. En als je dan met een klein inkomen in een niet goed geïsoleerd huis zit, dan is dat echt iets om slapeloze nachten van te hebben. Ook dat is leed wat ons raakt en waar we oog voor moeten hebben. Dus ook in dat opzicht een bijzonder jaar, in negatieve zin. 

We gaan richting kerst en de jaarwisseling. Nu ik dit schrijf vriest het dat het kraakt en op veel plaatsen wordt al geschaatst. Desondanks wens ik iedereen feestdagen toe met een warm gevoel. Met aandacht voor elkaar. En we weten, de kortste dag is geweest en het licht komt er weer aan. Iedere dag een beetje meer. Een mooi vooruitzicht. 

Noflike kryst en in goeie jierwiksel.

Oebele Brouwer
Boargemaster