Johannes Huitema uit Surhuisterveen is met zijn 94 jaar de Oudste Doortrapper van Achtkarspelen. Daarvoor ontvangt hij de Doortrapper-bokaal. Doortrappers zijn ouderen (70 jaar en ouder) die regelmatig fietsen. Doel van het project is om senioren te stimuleren zo lang en veilig mogelijk te blijven fietsen.

Voor het project “Doortrappen” gingen High Five sportstimulering en gemeente Achtkarspelen op zoek naar de oudste Doortrapper van de gemeente. Er waren maar liefst 25 aanmeldingen voor deze titel. Huitema is opgegeven door een kennis. Samen met zijn 80-jarige vrouw maakt Huitema regelmatig een tochtje op de elektrische fiets.

De komende maanden organiseert de gemeente Achtkarspelen in het kader van Doortrappen diverse fietsactiviteiten om ouderen zo lang en zo veilig mogelijk te laten fietsen. Dit is een samenwerking van High Five sportstimulering en de afdelingen verkeer en cultuur van de gemeente. Ook het Regionaal orgaan verkeersveiligheid Fryslân is hierbij betrokken.

Het project Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Gemeente Achtkarspelen werkt in dit project samen met gemeente Tytsjerksteradiel.

Relevant nieuws

 • Achtkarspelen sluit 2020 financieel positief af

  Het college van Achtkarspelen heeft 2020 afgesloten met een positief resultaat van 6,5 miljoen euro. ‘Het positieve saldo op de jaarrekening is vooral te danken aan een éénmalige opbrengst van de verkoop van Eneco aandelen’, aldus wethouder Harjan Bruining. ‘De reservepositie van de gemeente is dankzij dit resultaat verbetert tot ruim 23 miljoen.’
 • Herinrichting Oude Dijk geëvalueerd

  In januari 2019 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om de Oude Dijk beter in te richten. De maatregelen zijn geëvalueerd en samengevat.
 • Start werkzaamheden Alde Dyk

  Dinsdagochtend gaf wethouder Max de Haan het startsein voor de werkzaamheden aan de Alde Dyk in Kootstertille. De weg tussen de rotonde en de Pinksterblomstrjitte wordt opnieuw ingericht om geluidsoverlast te verminderen en een veiligere verkeerssituatie te creëren. 
  Max de Haan bij wegwerkzaamheden Alde Dyk