Als u iemand kent in uw omgeving die een lintje verdient, dan kunt u die persoon voordragen.

Hoe werkt het?

Kent u iemand die een lintje verdient en wilt u die persoon voordragen? Neem dan contact op met het bestuurssecretariaat via lintjes@achtkarspelen.nl(externe link). Zij kan u in grote lijnen vertellen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn en hoe de procedure verloopt.

De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de 'lintjesregen'. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag. Wilt u iemand voordragen voor de lintjesregen van het volgend jaar? Dan moet u dit vóór 1 juli van dit jaar doen. Gaat het om een tussentijdse onderscheiding? Dan moet u het voorstel uiterlijk 6 maanden vóór de gewenste uitreikingsdatum indienen.

Alle informatie over een Koninklijke onderscheiding vindt u op de website Lintjes.nl(externe link).

Aanvraagformulier

U kunt het aanvraagformulier voor een koninklijke onderscheiding(externe link) invullen. Het formulier kunt u, eventueel voorzien van bijlagen, persoonlijk en vertrouwelijk opsturen naar de burgemeester van Achtkarspelen Postbus 2, 9285 ZV Buitenpost.

Welke onderscheidingen en erepenningen zijn er?

Een opsomming en uitleg van de verschillende onderscheidingen vindt u op de site van Lintjes.nl(externe link)

Uitgereikte erepenningen Achtkarspelen

In het register Ereburgers vindt u een overzicht van uitgereikte erepenningen.

Predicaten

De Koning kan aan een kleine of middelgrote onderneming die in de regio een zeer belangrijke plaats inneemt en tenminste honderd jaar bestaat het Predicaat Hofleverancier verlenen. Alle informatie over een predicaat vindt u op de website van Koninklijkhuis(externe link).