Dinsdagochtend gaf wethouder Max de Haan het startsein voor de werkzaamheden aan de Alde Dyk in Kootstertille. De weg tussen de rotonde en de Pinksterblomstrjitte wordt opnieuw ingericht om geluidsoverlast te verminderen en een veiligere verkeerssituatie te creëren.

Het verbeteren van de verkeersveiligheid is één van de speerpunten uit het coalitieakkoord van de gemeente Achtkarspelen. Wethouder Max de Haan: “It oanpakken fan dit stikje dyk yn Koatstertille wie al langer een winsk fan bewenners en ûndernimmers út it doarp. Wy binne der tige mei ynnaam dat de wurksumheden no begjinne en wy foar de simmerfakânsje in moaie en feiliche entree fan it sintrum krije”. 

Om de geluidsoverlast te verminderen worden de klinkers vervangen door tweekleurig asfalt. Daarnaast worden er snelheidsbeperkende maatregelen getroffen, zoals wegversmallingen van plantenbakken. Op de kruising van de Alde Dyk en de Pinksterblomstrjitte wordt een veilige oversteekplaats gemaakt waar voetgangers en fietsers in twee keer over kunnen steken. Het ontwerp is tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen Plaatselijk Belang, aanwonenden, betrokken bedrijven en de gemeente Achtkarspelen. 

De doorgaande route is vanwege asfalteringswerkzaamheden van 14 juni tot en met 19 juni afgesloten. Dit heeft gevolgen voor de route naar de Oastkern. Vanaf de Oastkern en de N369 kan de aangegeven omleiding gevolgd worden. De verwachting is dat de werkzaamheden begin juli zijn afgerond. 

Max de Haan bij wegwerkzaamheden Alde Dyk

Relevant nieuws

 • Achtkarspelen sluit 2020 financieel positief af

  Het college van Achtkarspelen heeft 2020 afgesloten met een positief resultaat van 6,5 miljoen euro. ‘Het positieve saldo op de jaarrekening is vooral te danken aan een éénmalige opbrengst van de verkoop van Eneco aandelen’, aldus wethouder Harjan Bruining. ‘De reservepositie van de gemeente is dankzij dit resultaat verbetert tot ruim 23 miljoen.’
 • Herinrichting Oude Dijk geëvalueerd

  In januari 2019 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om de Oude Dijk beter in te richten. De maatregelen zijn geëvalueerd en samengevat.
 • Positief zwemadvies voor recreatiestrand Skûlenboarch

  Dit jaar staat het recreatiestrand nabij Drogeham en Kootstertille voor het eerst op de lijst van de provincie met veilige en schone zwemlocaties.
  Zwemstrand Skûlenboarch