Kind erkennen voor of na de geboorte
Door uw kind te erkennen wordt u juridisch de ouder. U kunt erkennen tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorteaangifte of ná de geboorteaangifte. Ieder kind moet apart worden erkend en de moeder moet altijd toestemming geven. Erkenning doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente (gratis) of via een notaris.
Maak een afspraak voor erkenning
Heeft u en/of uw partner een buitenlandse nationaliteit of woont u in het buitenland? Dan gelden er mogelijk andere regels. Neem contact met ons op via 14 0511 voor informatie en advies over uw situatie.
Wat neem ik mee naar de afspraak?
- Geldig identiteitsbewijs van uzelf.
- Als de moeder meekomt: geldig identiteitsbewijs van de moeder.
Extra nodig bij erkenning voor de geboorte
- Als de moeder niet meekomt bij een tweede of volgend kind samen: geldig identiteitsbewijs van uzelf en de moeder, schriftelijke toestemming met handtekening van de moeder via het formulier Verklaring toestemming erkenning ongeboren kind.
Extra nodig bij erkenning na de geboorte
- Als de moeder niet meekomt bij een tweede of volgend kind samen: geldig identiteitsbewijs van uzelf en de moeder, schriftelijke toestemming met handtekening van de moeder via het formulier Verklaring toestemming erkenning kind na geboorte.
- Afschrift van de geboorteakte als het kind niet in onze gemeente is geboren.
Extra nodig bij erkenning kind van 12 tot 16 jaar
- Schriftelijke toestemming van de moeder en het kind via het formulier Verklaring toestemming erkenning kind na geboorte.
- Geldig identiteitsbewijs van de moeder en het kind.
Extra nodig bij erkenning kind door duomoeder
- Ouderschapsverklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (alleen nodig als de donor anoniem is).