Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden. Deze wet, ook wel kortweg Wet kwaliteitsborging genoemd, verplaatst de toetsing aan de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente naar een onafhankelijke partij, de zogenoemde kwaliteitsborger. Dit geldt niet direct voor alle bouwwerken, maar gaat in fases.

Dient u een aanvraag omgevingsvergunning in na 1 januari 2024? Dan heeft deze nieuwe wet mogelijk gevolgen voor u. Om ervoor te zorgen dat u voor uw bouw- of verbouwplannen de juiste aanvragen bij de gemeente indient, adviseren wij onderstaande stappen door te lezen. In onderstaande video worden de stappen ook uitgelegd.

Stappen

Stap 1

Heeft u een aanvraag omgevingsvergunning voor 1 januari 2024 ingediend? Dan handelen we deze af volgens de oude regels. Aanvragen vanaf 1 januari 2024 gaan volgens de nieuwe regels, zie stap 2.

Stap 2

Wilt u (vanaf 1 januari 2024) een aanvraag omgevingsvergunning doen? Ga dan na of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor het realiseren van uw bouwplan. Dit doet u via het nieuwe Omgevingsloket(externe link). In dit loket kijkt u na of uw plan vergunningsplichtig is en onder welke gevolgklasse van de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ uw bouwplan valt.

Stap 3

Als uw plan vergunningsplichtig is, en niet in gevolgklasse 1 van de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ valt, dan volstaat het om een vergunningsaanvraag in te dienen. Deze aanvraag moet uiteraard voldoen aan de indieningsvereisten. U voegt alle noodzakelijke documenten toe om uw plan te kunnen toetsen aan de regelgeving. Dit doet u via het nieuwe Omgevingsloket(externe link).

Stap 4

Als uw plan vergunningsplichtig is en wél onder gevolgklasse 1 valt, dan moet u een vergunningsaanvraag én een bouwmelding indienen. Dit doet u via het nieuwe Omgevingsloket(externe link).

Let goed op voor welke onderdelen van uw bouwplan u een vergunningsaanvraag moet indienen, aan welke regels uw vergunningsaanvraag getoetst wordt en welke gegevens u daarvoor moet indienen.

Wat geldt er voor de bouwmelding?

  • U moet voordat u kunt gaan bouwen een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen/contracteren. Bekijk hier het overzicht van gecertificeerde kwaliteitsborgers(externe link);
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf toetsen of uw bouwplan aan de technische regels voldoet;
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke risico’s er zijn;
  • Uw kwaliteitsborger moet vooraf vastleggen welke maatregelen er moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat uw bouwplan uiteindelijk aan de regels voldoet;
  • De kwaliteitsborger moet een borgingsplan opstellen waarin hij de risicobeoordeling en controlemaatregelen vastlegt. Ook moet hij aangeven met welk kwaliteitsinstrument hij werkt.

Met dit borgingsplan dient u, of uw architect/bouwadviseur/aannemer, via het nieuwe Omgevingsloket(externe link) een bouwmelding in bij de gemeente. Hierbij moet u ook aangeven welke kwaliteitsborger u heeft gecontracteerd. Deze bouwmelding moet uiterlijk 4 weken voor dat u wilt gaan bouwen zijn ingediend bij de gemeente. Indien de melding akkoord is, ontvangt u daarvan een bevestiging.

Als de vergunning is verleend én de melding akkoord is, mag u gaan bouwen.

Bijzondere lokale omstandigheden

Bij het bouwen onder kwaliteitsborging dienen specifieke lokale omstandigheden of risico's te worden meegenomen als uitgangspunt voor de risicobeoordeling en het borgingsplan. De gemeente verplicht de kwaliteitsborger om hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Hier leest u meer over de bijzondere lokale omstandigheden in de gemeente Tytsjerksteradiel, die mogelijk een rol kunnen spelen bij uw project:

Bodemwarmte interferentie zone

Bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar worden geplaatst kunnen invloed hebben op de temperatuur van de ondergrond bij de 'buur-systemen'. Hierdoor kunnen bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar (+/-150 m) worden geplaatst, elkaar positief of negatief beïnvloeden. Een kaart van alle geregistreerde bodemenergiessytemen is te vinden via www.wkotool.nl(externe link).

Draagkracht bodem

Via sonderingsonderzoek doet u zelf onderzoek naar de draagkracht van de bodem. Uit dit onderzoek kan blijken dat:

  • Er dieper gegraven moet worden. Houdt dan rekening met het grondwaterbeschermingsgebied en de regels die daarvoor gelden (zie hiervoor).
  • U graafwerkzaamheden moet uitvoeren in een archeologisch waardevol gebied. In het bestemmingsplan zijn daar regels voor opgenomen. Als er archeologische waarden worden aangetroffen, kan het zijn dat het bouwwerk op een andere manier moet worden gefundeerd. Neem dit mee in de lokale risico afweging.

Voor eventueel aanvullende gegevens kunt u terecht bij het Dinoloket of het Bodemloket.

Bouwen nabij monument/bouwvallig gebouw

Bij bouwwerkzaamheden nabij een monument of een bouwvallig gebouw of een gebouw dat slecht gefundeerd is moeten vooraf extra maatregelen die het risico op het ontstaan van schade door trillingen verkleinen.

Luchtverkeer

Bij bouwwerkzaamheden in de nabijheid van zweefvliegvelden of aanvliegroutes moeten extra bouwkundige maatregelen worden getroffen. In het omgevingsplan zijn daarover regels opgenomen. In het buitengebied is dit genoemd als: ‘Luchtvaartverkeer’. Ter plaatse van de aanduiding 'luchtverkeer' geldt dat er, in verband met de veiligheid, beperkingen gelden voor het bouwen in verband met de aanwezigheid van een zweefvliegveld of aanvliegroutes van vliegtuigen.

Hoogspanningsmasten

Bij bouwwerkzaamheden in de nabijheid van een hoogspanningsmast moeten extra bouwkundige maatregelen worden getroffen. In het omgevingsplan zijn daarover regels opgenomen.

In beginsel mogen daar geen gevoelige objecten worden gerealiseerd. Er kan onder voorwaarden worden afgeweken met een omgevingsvergunning, daarvoor moet advies worden ingewonnen bij de leidingbeheerder.

Geluid, gevel en geluidwerendheid

In het Omgevingsplan kunnen regels opgenomen zijn voor de geluidsbelasting op de gevel. Wij verwijzen hierbij naar het geldende Omgevingsplan.

Voorbereidingsbesluiten

In de gemeente kunnen mogelijk planologische voorbereidingsbesluiten getroffen worden die consequenties kunnen hebben op bouwtechnisch gebied. Wanneer deze van kracht zijn, zullen deze inzichtelijk zijn in het omgevingsloket (bij het omgevingsplan).

Tijdens de bouw

Tijdens het bouwen controleert de kwaliteitsborger de bouwwerkzaamheden. Uw aannemer moet tijdens de bouw een dossier bijhouden waarin hij vastlegt wat hij precies bouwt en waarmee hij aantoont dat hij voldoet aan de regels en het borgingsplan. De kwaliteitsborger en de aannemer moeten ervoor zorgen dat eventuele fouten tijdens de bouw worden verholpen.

Gereed melden

Als uw bouwplan klaar is en aan alle regels voldoet, stelt de kwaliteitsborger een verklaring op. Deze verklaring moet u samen met het dossier van de aannemer (inclusief tekeningen en berekeningen van het bouwwerk, gebruiksfuncties, gebruikte materialen, handleidingen en onderhoudsrichtlijnen voor installaties/apparatuur etc.) als gereed melding naar de gemeente sturen. Na 10 werkdagen mag u uw bouwwerk in gebruik nemen.

Vragen en antwoorden over de Wkb

Wij hebben de veelgestelde vragen over de Wkb voor u op een rij gezet. 

Is het onder Wkb eenvoudiger de kwaliteit te borgen met geprefabriceerde bouw?

Elke woning moet een eigen borgingsplan hebben. We kunnen niet op voorhand zeggen dat het eenvoudiger is. Het zal moeten blijken op basis van ervaring en evaluatie of het vereenvoudigd kan worden.  

Moeten particuliere bouwers (zelfbouwers) en kleine aannemers ook voldoen aan de Wkb?

Ook particulieren en kleine aannemers moeten voldoen aan de Wkb. 

Is het voor kleine aannemers wel te doen om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving?

De Wkb betekent voor aannemers een grote verandering. De verandering wordt wel gefaseerd ingevoerd, te beginnen met nieuwbouw. Het zal in het begin wennen zijn om volgens de nieuwe werkwijze te werken.  

Kun je nog casco opleveren?

Je moet voldoen aan de minimale eisen. Dus bijvoorbeeld een badkamer moet wel waterdicht afgewerkt zijn.  

Wie kunnen kwaliteitsborger zijn?

Als kwaliteitsborger moet je voldoende kennis hebben en gecertificeerd zijn. De kwaliteitsborger wordt getoetst door een onafhankelijke toetsingsorganisatie.  

Hoe weet ik of een kwaliteitsborger of een borgingsinstrument is goedgekeurd?

Wat doet de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB)?

De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) is een zelfstandig bestuursorgaan zonder rechtspersoonlijkheid en maakt deel uit van de rechtspersoon Staat. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is verantwoordelijk voor een adequaat toezicht op de TloKB. De TloKB heeft een drietal hoofdtaken in de kwaliteitsborging voor het bouwen, bij erkende kwaliteitsverklaringen voor bouwproducten en bij het gecertificeerd werken aan gasverbrandingsinstallaties. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de TloKB(externe link).

Zijn er wel genoeg kwaliteitsborgers?

De Rijksoverheid heeft besloten dat eerst alleen de nieuwbouw onder de Wkb valt en geen verbouw. Het is de bedoeling om na een evaluatie in 2024 te besluiten of de Wkb per 1 januari 2025 of op een later moment ook gaat gelden voor verbouw. De Rijksoverheid gaat ervan uit dat er genoeg kwaliteitsborgers zijn voor de nieuwbouw. Het aantal kwaliteitsborgers neemt steeds meer toe.  

Hoe wordt de onafhankelijkheid aangetoond tussen opdrachtgever en kwaliteitsborger?

De toelatingsorganisatie controleert onder andere op de onafhankelijkheid. 

Wanneer begint de kwaliteitsborger?

Bij de bouwmelding.

Wat moet wel/niet worden vastgelegd door de kwaliteitsborger?

De risicomatrix (met kleuren rood, geel, groen) geeft per soort gebouw aan welke zaken gecontroleerd moeten worden en op welke wijze. Deze risicomatrixen zijn voorgeschreven door de rijksoverheid. De kwaliteitsborger maakt gebruik van een zogenaamde Wkb-instrument, een methode dat is goedgekeurd door de Rijksoverheid. Met dit Wkb-instrument legt de kwaliteitsborger alle noodzakelijke informatie vast. 

Wie beoordeelt de constructieve veiligheid?

U moet zelf zorgen voor de constructieve berekening dat het bouwwerk aan de bouwtechnische eisen voldoet c.q. dit laten uitvoeren door een hiertoe gekwalificeerd constructeur. Bij een bouwwerk in de gevolgklasse 1 beoordeelt de kwaliteitsborger de constructieve veiligheid. Bij een bouwwerk in de gevolgklasse 2 en 3 beoordeelt de gemeente dit. 

Wat gebeurt er zodra het bouwwerk klaar is?

De kwaliteitsborger controleert en als alles klopt doet de kwaliteitsborger een gereedmelding bij de gemeente, minimaal twee weken voor de ingebruikname. Als de gemeente binnen twee weken geen reactie geeft, kan het bouwwerk in gebruik worden genomen. Als in de tussentijd de gemeente wel opmerkingen heeft, kan het nog niet in gebruik worden genomen.  

Wat als het niet goed gaat?

De kwaliteitsborger doet de toetsing, als hij risico’s waarneemt, dan spreekt hij de aannemer hierop aan. Mocht de aannemer het niet oplossen, dan doet de kwaliteitsborger een melding bij het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag kan dan gaan handhaven. 

Als een bouwwerk in de gevolgklasse 1 niet aan de bouwtechnische eisen voldoet, wat dan?

Dan kan de kwaliteitsborger geen gereedmelding afgeven en kan het bouwwerk in beginsel niet in gebruik worden genomen. De kwaliteitsborger zal dit eerst aangeven bij de initiatiefnemer/bouwer. Wordt desondanks na waarschuwing niet voldaan aan de technische eisen, dan meldt de kwaliteitsborger dit bij de gemeente op grond van zijn informatieplicht (zie artikel 3.27 lid 1 Besluit kwaliteitseisen leefomgeving). De gemeente beoordeelt aan de hand van het handhavingsbeleid en de risico’s voor ingebruikname van het bouwwerk of aanpassingen moeten worden gedaan om wel aan de technische eisen te kunnen voldoen. Hierbij maakt zij een afweging van alle belangen. 

Als een opdracht voor het bouwen van een woning m.b.v. onderaannemers wordt uitgevoerd, wat betekent dit dan voor de kwaliteitsborging?

De kwaliteitsborger beoordeelt het gehele bouwproces, dus ook dat deel dat door een onderaannemer wordt uitgevoerd. Hierbij is het erg belangrijk om het gehele bouwproces van begin tot eind goed op elkaar af te stemmen. Dit voorkomt dat bij het voltooien van het bouwwerk geen gereedmelding kan worden gedaan, omdat het bouwwerk niet voldoet aan de bouwtechnische eisen. 

Kunnen de kwaliteitsborgers wel op tijd leveren? De gemeente werkt volgens wettelijke termijnen, maar de kwaliteitsborger heeft deze niet.

De kwaliteitsborger werkt inderdaad niet volgens termijnen, maar de verwachting is dat ze snel zullen werken. Als ze te langzaam werken, zullen ze een slechte naam krijgen en zullen bouwers overstappen naar de concurrent.  

Wanneer moet ik de melding voor de gevolgklasse 1 indienen en hoe?

De melding moet 4 weken voor start bouw worden ingediend bij het bevoegd gezag. Dit is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar het bouwwerk zal worden gebouwd. U kunt de melding indienen op een speciaal hiervoor bestemd formulier via het Omgevingsloket(externe link). Bij de melding moet u aangeven welke goedgekeurde kwaliteitsborger het te bouwen bouwwerk zal controleren op de technische bouweisen en welk goedgekeurd instrument hij hierbij gebruikt. Bij de melding moet ook een borgingsplan en een risicoanalyse worden ingediend. Hierin wordt aangegeven hoe eventuele risico’s worden geborgd. 

Hoelang duurt de beoordeling van het borgingsplan?

Binnen 4 weken voor start bouw moet de melding start bouw met het borgingsplan worden ingediend. Wij reageren binnen deze 4 weken of de melding akkoord is. Een reactie is wettelijk niet verplicht (uitgaande van het principe geen bericht is goed bericht). Omdat het proces nieuw is hebben wij besloten om wel een reactie te geven, ook als de melding akkoord is. 

Heb ik nog meer vergunningen nodig?

Behalve het doen van een melding voor de technische bouwactiviteit moet voor de omgevingsplanactiviteit ’bouwen’ een omgevingsvergunning worden aangevraagd via het Omgevingsloket(externe link). Het is verstandig om eerst deze vergunning aan te vragen, zodat u zeker weet dat het bouwwerk mag worden gebouwd zoals u dat van plan bent. Nadat deze vergunning is verleend, kunt u een melding doen. Daarnaast kunnen er ook nog andere vergunningen nodig zijn. 

Zijn er ook uitzonderingen, waarbij wel een vergunningplicht blijft gelden voor de technische bouwactiviteit?

Voor bouwwerken in de gevolgklasse 2 en 3 blijft de vergunningplicht nog wel gelden. Daarnaast blijft voor monumenten in de gevolgklasse 1 de vergunningplicht gelden en wanneer bij het te bouwen bouwwerk in de gevolgklasse 1 een gelijkwaardige oplossing is toegepast voor de constructieve veiligheid of de brandveiligheid. Daarnaast blijft de vergunningplicht voorlopig - in ieder geval tot 1 januari 2025 - gelden voor verbouw van bouwwerken. 

Stijgen de kosten nu de gemeente geen toezicht meer houdt maar de kwaliteitsborging wordt overgelaten aan de markt?

Voor het indienen van de melding zijn geen leges meer verschuldigd. De kosten van de kwaliteitsborger moeten wel door de opdrachtgever worden betaald. Naar verwachting zullen de kosten nu wel hoger zijn dan voorheen de leges van de gemeente. 

Bij de gemeenten zijn de leges bekend. In hoeverre mag de kwaliteitsborger zijn tarieven zelf bepalen?

De kwaliteitsborger bepaalt de eigen prijzen (marktwerking). 

Wordt het nu onder de Wkb alles ingewikkelder en trager?

In het begin zal het voor iedereen wennen zijn waardoor wellicht het iets trager gaat. Naar verloop van tijd zal het weer sneller gaan.  

Is het voor de kleinere aannemers ingewikkelder?

Kleine aannemers zullen minder gewend zijn dat een controleur meekijkt. Grotere aannemers hebben vaak standaard een kwaliteitsmedewerker in dienst die meekijkt en zaken vastlegt. In alle gevallen ging voorheen de gemeente toezichthouden. Nu doet een kwaliteitsborger dat. In die zin is er niets veranderd.

Waar zitten de grootste risico’s?

De opdrachtgever loopt minder risico door een wijziging in het Burgerlijk Wetboek. Het is mogelijk om de laatste 5% van de aanneemsom nog niet te betalen aan de aannemer als nog niet alles gereed is. De aannemer is verantwoordelijk en zal moeten bewijzen dat het bouwwerk voldoet. Voorheen lag de bewijslast bij de opdrachtgever om te bewijzen dat iets niet voldoet.

Voor meer informatie, zie de folder van de Rijksoverheid over De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen Veranderingen Burgerlijk Wetboek in de praktijk(externe link)

Is evalueren na een half jaar niet te snel? Dan zijn de eerste woningen die gebouwd worden onder de WKB nog niet opgeleverd.

De rijksoverheid zal na een half jaar evalueren. Ze zullen dan kijken of ze voldoende conclusies kunnen trekken.