In de maanden mei, juni en juli is de eikenprocessierups actief. De rups breidt zijn verspreidingsgebied steeds noordelijker uit en is ook in Achtkarspelen gesignaleerd. De eikenprocessierups heeft brandharen die gezondheidsklachten kunnen geven voor mensen en dieren. Het is daarom belangrijk om de rupsen te vermijden en te bestrijden. U kunt helpen bij het signaleren van de eikenprocessierups.

Melding doen met Fixi

Meer informatie

Op de website van de Gemeentelijk Gezondheidsdienst(externe link) vindt u informatie over gezondheidsklachten die de rups kan veroorzaken en hoe u klachten kunt voorkomen.

Meer informatie over de eikenprocessierups en hoe u deze herkent leest u op de website van Processierups(externe link), op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(externe link) (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(externe link) (NVWA).

Wat kost het?

Bij rupsen op gemeentelijke grond treft de gemeente maatregelen. Dit kost u niets.

Vindt u de rupsen op uw eigen erf dan ben u zelf verantwoordelijk voor de (eventuele) bestrijding. Een melding van de vondst bij de gemeente stellen we wel op prijs.

Hoe werkt het?

Heeft u de eikenprocessierups in de openbare ruimte gesignaleerd? Geef dit dan digitaal door of - tijdens onze openingstijden - via telefoonnummer 14 0511 (zonder netnummer). We kunnen dan, afhankelijk van de locatie, bepalen welke maatregelen nodig zijn. De maatregelen kunnen bestaan uit het plaatsen van waarschuwingslint tot het weghalen van nesten.

Niet alle groepen van rupsen zijn eikenprocessierupsen. Op de linkerfoto ziet u de eikenprocessierups, rechts is de spinselmot.