Fairtrade staat voor: een eerlijke prijs voor boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden; kinderarbeid is daarbij niet toegestaan. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijker, met gelijke kansen voor iedereen. Ook Achtkarspelen wil Fairtrade Gemeente worden. Dit heeft de gemeenteraad besloten waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van streekproducten in de gemeentelijke organisatie en letten op duurzaam gebruik van goederen. Meer informatie over Fairtrade vindt u op de landelijke website

Fairtradewerkgroep

Om de titel ‘Fairtrade Gemeente’ te krijgen moet aan verschillende criteria worden voldaan. Een groep enthousiaste inwoners, die zich verenigd hebben in een werkgroep, zetten zich in om bedrijven, organisaties en scholen te helpen om fairtrade te worden. Samen met de Fairtradewerkgroep van de gemeente Tytsjerksteradiel is hier de afgelopen tijd aan gewerkt. Er zijn onder andere fairtrade certificaten uitgereikt aan winkels, bedrijven en organisaties die fairtrade producten verkopen of gebruiken en in het gemeentehuis van Achtkarspelen wordt fairtrade koffie en thee geschonken.

Vanaf 7 mei 2021 is de gemeente Achtkarspelen officieel Fairtrade gemeente! Wethouder Margreet Jonker ontving uit handen van de landelijke organisatie het beoordelingsrapport en het officiële bord.

Meedoen en ook fairtrade worden?

De werkgroep zet zich in om fairtrade nog bekender te maken. Dat blijven ze natuurlijk doen als we de titel hebben, zodat we de titel blijven waarmaken. De werkgroep doet dat onder andere door het attenderen van winkels, bedrijven en instellingen op fairtrade, het organiseren van gastlessen op scholen en activiteiten in de Fairtradeweek in het voor- en najaar. 

Wilt u als bedrijf, winkel of organisatie fairtrade worden en meedoen met de campagne? Of bent u nieuwsgierig naar de werkgroep en wilt u kijken of het wat voor u is? Neem dan contact op met de gemeentelijke coördinator Sjoukje Kooistra, telefoonnummer 0511-460913 of per e-mail via skooistra@t-diel.nl of met werkgroeplid Toos van der Vaart, telefoonnummer 06-15962872 of per e-mail t.vandervaart@achtkarspelen.nl.

Fairtrade gemeente
Wethouder Margreet Jonker en Hester van Someren van de landelijke organisatie.
Wethouder Margreet Jonker, werkgroepleden Henk Pilat en Toos van der Vaart, gemeentelijk contactpersoon Tineke Bergsma. Ook op de foto: Atsje Lettinga van PaviljoenMEM, Jolanda Valk van de doopsgezinde gemeente in Buitenpost en Thom Krol, zij ontvingen als nieuwe deelnemers aan de campagne het gemeentecertificaat en een vlag.