Cultuurhistorische fietsroutes

In Achtkarspelen zijn 3 fietstochten langs rijksmonumenten, kunstwerken en overig cultureel erfgoed:

Het boekje met de fietsroutes is verkrijgbaar in het gemeentehuis in Buitenpost en bij de bibliotheken in Surhuisterveen en Buitenpost. U kunt het boekje hier ook downloaden.

Digitale fietsroutes

izi travel

De fietsroutes in het boekje ‘Historische fietsroutes door Achtkarspelen’ kunt u ook fietsen met uw smartphone. De digitale fietsroutes kunt u downloaden via de gratis app van izi.travel. Er is een Nederlandstalige en een Friestalige versie. Met de app krijgt u op verschillende punten in de routes informatie. U ziet foto’s van de historie en u hoort Friese gedichten en volksverhalen en informatie over het bijzondere landschap.

MeAR Fryslân

Naast de drie fietsroutes in het boekje kunt u ook een digitale route volgen door middel van augmented reality. De route begint in Buitenpost, is ongeveer 50 km lang en ook geschikt als autoroute. Achtkarspelen is een gemeente met een rijke geschiedenis. Tijdens de route ziet u met uw smartphone de historie tot leven komen op de plaats waar die is ontstaan. Deze route kunt u downloaden met de gratis app van MeAR Fryslân.

Kultureel fytsrûntsje Achtkarspelen

Met de culturele fietsroute ‘It lanskip en syn poëzij’ komt u door het prachtige, afwisselende landschap van Achtkarspelen. Bijzonder aan deze fietsroute zijn de gedichten over het landschap. Friese gedichten geschreven door bewoners en bezoekers van Achtkarspelen. U kunt deze gedichten vinden op de informatiepanelen langs de route.

De afstand van de gehele fietsroute is 60 kilometer (2 x 30 km), maar u bepaalt zelf uw route en het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Aan de hand van de genummerde borden fietst u van knooppunt naar knooppunt en kunt u zelf bepalen of u de route wilt verkorten.

De folder Kultureel fytsrûntsje kunt u hier downloaden. De folder is ook verkrijgbaar in het gemeentehuis in Buitenpost en bij de bibliotheken in Surhuisterveen en Buitenpost.

Op de site van Marrekrite.frl vindt u nog meer fietsroutes door onze mooie gemeente Achtkarspelen en door de provincie Fryslân.