Wie gesnapt wordt, krijgt een strafblad. Ook levert het problemen op rond het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die nodig is voor stage of baan. De jongere kan daarnaast voorlopig geen paspoort krijgen, wat op vakantie gaan een stuk lastiger maakt. Bovendien is de boete niet mals: een taakstraf of een geldbedrag vanaf 140 euro. De boodschap is helder: ID (uit)lenen is strafbaar.

Identiteitsfraude

Sinds de leeftijd voor de verkoop van alcohol van 16 naar 18 jaar is gegaan, zijn er signalen dat identiteitsfraude, onder andere in het uitgaansleven, toeneemt. Uit een NOS-onderzoek in 2019 blijkt dat de helft van van de ondervraagde jongeren wel eens uitgaat met een identiteitsbewijs met een valse geboortedatum. Bovendien zijn vele jongeren wel eens uitgegaan met het ID-bewijs van iemand anders. Veel van de jongeren die uitgaat met een vals ID-bewijs of dat van iemand anders, doet dat met medeweten van hun ouders.

Wat is de straf als je je ID-kaart vervalst?

Je mag je identiteitskaart niet uitlenen aan iemand anders. Een ID-kaart is namelijk persoonsgebonden. Doe je dit wel, dan pleeg je identiteitsfraude en dit is strafbaar. De straf die hierop staat als het uitkomt, is verschillend. De exacte boete op dit moment kun je vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.

Meer informatie

Een artikel over wat nog meer gevolgen van het uitlenen van je identiteitsbewijs kunnen zijn, lees je op de site van de Nationale Ombudsman.