Leerlingen Lauwers College koken tijdens Nationale Klimaatweek
Op vrijdag 14 november deden ruim dertig mavo 1-leerlingen van het Lauwers College mee aan een duurzame kookactiviteit in De Kruidhof, georganiseerd in het kader van de Nationale Klimaatweek. Samen met wethouder Jelle Boerema van de gemeente Achtkarspelen kookten zij een lunch met Fairtrade-producten en verse, lokale ingrediënten uit Dorpstuin De Swadde Ikker in Buitenpost.
Elke stap telt
De dag begon met een welkom door wethouder Boerema, die de leerlingen toesprak over bewust omgaan met klimaat en duurzaamheid.
“De Nationale Klimaatweek draait om één belangrijke boodschap: iedereen iets kan doen voor een beter klimaat,” vertelde hij. “Klein of groot, elke stap telt. We willen in gemeente Achtkarspelen laten zien dat duurzame keuzes echt een verschil kunnen maken. Vandaag steken we samen de handen uit de mouwen en koken we met verse, lokale ingrediënten en Fairtrade-producten.”
Na het openingswoord stapten de leerlingen en de wethouder op de fiets richting de Dorpstuin, waar ze zelf groenten en kruiden oogstten. Zo ontdekten ze waar hun eten vandaan komt en hoe hun keuzes invloed hebben op mens en natuur.
“Door lokaal te kiezen, hoeven producten niet de halve wereld over te reizen. En door Fairtrade te kopen, zorgen we ervoor dat ook boeren verder weg een eerlijke prijs krijgen. En dat bewust worden was precies de bedoeling van vandaag.”
Samen koken en eten
Terug in De Kruidhof gingen de leerlingen in kleine groepjes samen met wethouder Boerema aan de slag in de keuken. Met de vers geoogste groenten en Fairtrade-ingrediënten kookten ze een duurzame lunch. Vervolgens genoten ze van hun zelfgemaakte lunch.
De kookactiviteit was een samenwerking tussen het Lauwers College, de Fairtrade Werkgroep Achtkarspelen en de Dorpstuin Buitenpost.


