De gemeente Achtkarspelen grijpt in situaties met ongedierte alleen in als de dieren die overlast veroorzaken een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Heeft u last van bijvoorbeeld muizen, kakkerlakken of een wespennest? Bel dan een professionele ongediertebestrijder.

Hoe werkt het?

Heeft u overlast van ongedierte, waaronder ratten of muizen? U vindt alle ongediertebestrijders in Achtkarspelen op de website van de Telefoongids

Overlast van een beschermd dier

Vleermuizen en steenmarters zijn zwaar beschermde diersoorten, als u overlast heeft door deze dieren moet u daarom deskundigen inschakelen. In opdracht van de Provinsje Fryslân heeft Landschapsbeheer Fryslân een meldpunt ingericht. Het meldpunt kan u helpen en adviseren bij het oplossen van problemen met vleermuizen en steenmarters. Het meldpunt is 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer (06) 10172218 en via de website Meldpunt vleermuizen en marters.

Wat u zelf kunt doen

Om te voorkomen dat u last krijgt van ongedierte kunt u het volgende doen:

  • Houd alles in en om uw huis of bedrijf goed schoon;
  • Stapel geen materiaal op langs muren om schuilplaatsen te voorkomen;
  • Sluit uw afvalcontainers goed, zet deze uit de zon en zo ver mogelijk van ramen en deuren;
  • Let goed op met dierenvoer: sluit deze goed af zodat ongedierte hier niet bij kunnen komen.

Eikenprocessierups

In Friesland worden er elk jaar eikenprocessierupsen op eikenbomen gesignaleerd. Op de website van de GGD vindt u informatie over gezondheidsklachten die de rups kan veroorzaken en hoe u klachten kunt voorkomen. Heeft u de eikenprocessierups gesignaleerd? Geef het dan digitaal door of - tijdens onze openingstijden - via telefoonnummer 14 0511.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GGD Fryslân, telefoonnummer 088-22 99 222. U kunt ook kijken op de website van GGD Fryslan en/of van het ministerie van LNV