De gemeente Achtkarspelen grijpt in situaties met ongedierte alleen in als de dieren die overlast veroorzaken een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Heeft u last van bijvoorbeeld muizen, kakkerlakken of een wespennest? Bel dan een professionele ongediertebestrijder.

Hoe werkt het?

Heeft u overlast van ongedierte, waaronder ratten of muizen? U vindt alle ongediertebestrijders in Achtkarspelen op de website van de Telefoongids

Overlast van een beschermd dier

Vleermuizen en steenmarters zijn zwaar beschermde diersoorten, als u overlast heeft door deze dieren moet u daarom deskundigen inschakelen. Vanaf 1 februari 2022, is het meldpunt vleermuizen en steenmarters, het meldpunt voor Friese (overlast)meldingen, overgegaan naar JM ecologie. Het meldpunt staat klaar voor eenieder die informatie zoekt over of overlast ondervindt van vleermuizen of steenmarters binnen de Provincie Fryslân. Het meldpunt heeft als doel om meldingen af te handelen door middel van informatievoorziening en advies.

Het meldpunt is 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer (06) 21414147, via email: meldpunt@jmecologie.nl en via de website Meldpunt vleermuizen en marters.

Daarnaast dient het meldpunt ook als centraal verzamelpunt in de provincie Friesland voor andere zaken rondom vleermuizen. Informatie over vleermuisvondsten of koloniemeldingen kunnen hier tevens worden doorgegeven. Het meldpunt heeft speciale aandacht voor meer vleermuizen, omdat van deze zwaar beschermde soort het grootste deel van de Nederlandse populatie zich in de provincie Friesland bevindt.

Wat u zelf kunt doen

Om te voorkomen dat u last krijgt van ongedierte kunt u het volgende doen:

  • Houd alles in en om uw huis of bedrijf goed schoon;
  • Stapel geen materiaal op langs muren om schuilplaatsen te voorkomen;
  • Sluit uw afvalcontainers goed, zet deze uit de zon en zo ver mogelijk van ramen en deuren;
  • Let goed op met dierenvoer: sluit deze goed af zodat ongedierte hier niet bij kunnen komen.

Eikenprocessierups

In Friesland worden er elk jaar eikenprocessierupsen op eikenbomen gesignaleerd. Op de website van de GGD vindt u informatie over gezondheidsklachten die de rups kan veroorzaken en hoe u klachten kunt voorkomen. Heeft u de eikenprocessierups gesignaleerd? Geef het dan digitaal door of - tijdens onze openingstijden - via telefoonnummer 14 0511.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met GGD Fryslân, telefoonnummer 088-22 99 222. U kunt ook kijken op de website van GGD Fryslan en/of van het ministerie van LNV