Ouders die hun pasgeboren kindje bij de gemeente inschrijven, krijgen een waardebon voor wasbare luiers. De gemeente Achtkarspelen wil hiermee het gebruik van wasbare luiers stimuleren, omdat deze minder belastend zijn voor het milieu.

Het gebruik van wasbare luiers levert tot 3 keer minder CO2-uitstoot op en aanzienlijk minder afval. “Maar ook voor de ouders is er financieel een voordeel”, legt wethouder Margreet Jonker uit. “Je bespaart al gauw zo’n € 500 aan luiers per kind.” De wasbare luiers zijn vanaf half februari beschikbaar.

Blije doos

Ouders van pasgeboren kinderen krijgen via de gemeente het Taalkado van de provincie; een blije doos met allerlei Fryske cadeautjes om het gebruik van de Fryske taal te stimuleren. Dit wordt nu aangevuld met informatie over en een waardebon voor herbruikbare luiers. “We hebben ervoor gekozen om niet iedereen zomaar een pakket wasbare luiers mee te geven. Het zou zonde zijn wanneer de luiers niet gebruikt worden. Niet elke ouder wil wasbare luiers gebruiken”, zegt Jonker.

Beter voor het milieu

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook wanneer de productie van de luiers wordt meegerekend. Er worden grondstoffen bespaard en een hoop afval voorkomen. Met wasbare luiers wordt zo’n 25 kilo afval per maand voorkomen. Uit onderzoeken blijkt dat wegwerpluiers 2,5 keer meer belastend zijn voor het milieu dan wasbare luiers.