Wij werken aan een duurzame toekomst. Deze duurzaamheidsagenda biedt een compleet programma van projecten. Zo zetten we de koers uit voor de komende jaren, en bouwen we voort op wat we al doen en wat we al gedaan hebben. 

In Achtkarspelen wordt hard gewerkt aan duurzaamheid. Al vanaf 2008 heeft Achtkarspelen duurzaamheidsbeleid. In het coalitieakkoord 2018-2022 'Mei-inoar trochpakke!' van Achtkarspelen staat omschreven dat duurzaamheid de basis is van al ons handelen. Achtkarspelen heeft zich gecommitteerd aan de doelstelling om in de toekomst een energieneutrale gemeente te zijn. Dit doen we door bijvoorbeeld isolatie in de gebouwde omgeving, het stimuleren van zonnepanelen op daken en de overstap op warmtepompen. Het gemeentelijk Energieloket heeft hierbij een belangrijke rol. Ook ondersteunen we minima met energiecoaching. Daarnaast gaan we via Sinnetafels in gesprek met onze dorpen over zon op daken en dorpswindmolens. De energie die we in onze woningen, bedrijven (met uitzondering van industrie) en voor ons vervoer nog wel gebruiken, gaan we zelf in Achtkarspelen duurzaam opwekken. 

Duurzaamheid is een onderwerp dat onze hele mienskip raakt. Een groot aantal partijen heeft bijgedragen aan het formuleren en prioriteren van de agendapunten en projecten en ook onze inwoners zijn bij het proces betrokken. 

Achtkarspelen als energieneutrale gemeente

Duurzaamheid is de basis van ons handelen. Achtkarspelen heeft zich gebonden aan de doelstelling om in de toekomst een energieneutrale gemeente te zijn. Dit doen we door bijvoorbeeld isolatie in de gebouwde omgeving, het stimuleren van zonnepanelen op daken en de overstap op warmtepompen. Het gemeentelijk Energieloket heeft hierbij een belangrijke rol.  

Korte termijn - 2024

  • Via Sinnetafels gaan we met de mienskip in gesprek over zonne-energie en dorpswindmolens. Per dorp brengen we de potentie van zonnepanelen op daken in beeld en maken we de mogelijkheden voor lokaal eigenaarschap inzichtelijk ten behoeve van kleinschalige coöperatieve zonneprojecten en dorpswindmolens.  

  • Vanuit het gemeentelijk Energieloket zetten we in op een brede aanpak op het gebied van besparing, verduurzaming en de voorbereiding op een aardgasvrije toekomst.  

  • Minima worden door energiecoaches ondersteund om energiearmoede te beperken.  

  • We ontwikkelen een bewustwordingscampagne om draagvlak voor de energietransitie te helpen vergroten.  

  • De gemeente werkt samen met de mienskip en organisaties als Vereniging Circulair Friesland, Noardlike Fryske Wâlden en de Friese Milieufederatie aan duurzaamheidsinitiatieven.  

  • Op minimaal 30% van de woningen zijn zonnepanelen geïnstalleerd.  

  • We ondersteunen bedrijven bij planvorming voor verduurzamingsmaatregelen, zoals plaatsing van zonnepanelen op daken en het aanbrengen van ledverlichting.  

  • We ondersteunen bedrijven die subsidie toegekend hebben gekregen voor zonnepanelen bij de realisatie van hun project.  

  • We onderzoeken de mogelijkheid voor het overkappen van parkeerplaatsen met zonnepanelen