Nieuws

Nieuws

RSS
 • Werkbezoek wethouder Bruining aan Haitsma Beton

  (04-06-2020)

  Sinds eind jaren zestig is Haitsma Beton neergestreken in Kootstertille en is hier inmiddels niet meer weg te denken. Een aantal van de werknemers woont zelfs in dezelfde straat. Het contact met de omgeving is dan ook goed te noemen, mede omdat er elk jaar een dag wordt georganiseerd waarbij iedereen welkom is om te kijken wat er zo allemaal gebeurt op het grote terrein van Haitsma Beton.

 • Naar een café of restaurant vanaf 1 juni?

  (29-05-2020)

  Vanaf 1 juni 12.00 uur mogen restaurants en cafés weer open en kunnen terrassen bij horeca weer gasten ontvangen. Een moment waar veel ondernemers en bezoekers naar uit kijken! Brengt u binnenkort een bezoek aan een restaurant of café, hou dan rekening met onderstaande informatie.

 • Openstelling sanitair

  (20-05-2020)

  Gemeenschappelijke was-, wc en douchevoorzieningen op campings, vakantieparken, parken, natuurgebieden en stranden zijn in Nederland gesloten tot 1 juli 2020.

 • Heropening horeca per 1 juni

  (19-05-2020)

  Veel ondernemers hebben het nu moeilijk, ook in Achtkarspelen. Wij staan in nauw contact met onze ondernemers. Wij bieden ze een luisterend oor, willen graag weten waar ze tegenaan lopen en welke impact ze verwachten op langere termijn. Zo vonden vorige week gesprekken plaats met een afvaardiging van de horecaondernemers.

 • Eerste schop in de grond voor bouw nieuw zwembad Buitenpost

  (18-05-2020)

  Vandaag zetten wethouder Jouke Spoelstra van Achtkarspelen en Jan Post van Friso Bouwgroep BV, symbolisch een eerste schop in de grond aan de Kuipersweg in Buitenpost. Na jaren van plannen maken is de bouw van het nieuwe zwembad hiermee officieel gestart. ‘Een moment waar we allemaal lang naar hebben uitgekeken’, aldus wethouder Jouke Spoelstra. ‘Ik ben erg blij dat we, ondanks de huidige omstandigheden, zijn gestart met de bouw.’

 • Noordoost-Fryslân start experiment voor balans op woningmarkt

  (15-05-2020)

  De provincie en de gemeenten Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben afspraken met elkaar gemaakt over de woningbouw in de regio Noordoost-Fryslân voor de komende 10 jaar.

 • Vragen aan de burgemeesters over corona? Stel ze in Op’e Hichte

  (14-05-2020)

  Waarom gaat de markt gewoon door? Mogen onze kinderen wel in de straat spelen? Wat doet de gemeente om de ondernemers te helpen? We zitten allemaal vol vragen over de consequenties van de maatregelen die ook gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel treffen om de coronacrisis te bestrijden. Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel vertellen wat de stand van zaken is binnen hun gemeente en wat de gemeente allemaal doet.

 • Brief richting sportaanbieders

  (11-05-2020)

  In de brief van 29 april hebben wij u geïnformeerd over het starten van de georganiseerde buitensport. Vanaf vandaag, 11 mei, mogen volwassenen vanaf 19 jaar ook samen buiten trainen. Ook sportaanbieders die normaal gesproken in de zaal trainen, kunnen hier gebruik van maken.  Als sportgemeente zijn we hiermee ontzettend blij en willen we faciliteren waar mogelijk. Om alles goed te laten verlopen hebben we in het kort de voorwaarden en mogelijkheden nogmaals voor u op een rijtje gezet. Deze zijn overeenkomstig met de inhoud van de nieuwe regionale noodverordening van 9 mei 2020.

 • Kinderen mogen weer naar de basisschool en de opvang

  (07-05-2020)

  Vanaf volgende week maandag 11 mei gaan de kinderopvang en basisscholen weer open. Bij de opstart is het uitgangspunt dat leerlingen hele dagen naar school gaan. Binnen deze randvoorwaarde krijgen leerlingen de helft van hun onderwijstijd les op school. De rest van de tijd werken ze thuis, bijvoorbeeld met thuiswerkopdrachten.

 • Versoepeling coronamaatregelen vanaf maandag 11 mei

  (06-05-2020)

  Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen. Vanaf maandag 11 mei geven we elkaar stap voor stap meer ruimte. Dit kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen tegen het coronavirus blijft houden.

  ‪Alle informatie over de versoepeling en de voorwaarden lees je op de website van de Rijksoverheid

 • Gemeente komt ouders zonder recht kinderopvangtoeslag tegemoet in ouderbijdrage peuteropvang

  (01-05-2020)

  Kinderopvangorganisaties uit Achtkarspelen hebben de gemeente gevraagd of het mogelijk is dat de (inkomensafhankelijke) ouderbijdrage, over de periode dat de peuteropvang als gevolg van de coronacrisis gesloten is, kan worden terugbetaald aan ouders. In afwachting van de extra middelen van het Rijk financiert de gemeente de ouderbijdrage voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag voor de opvang van hun peuter(s).

 • Help de kuikens van weidevogels

  (01-05-2020)

  Kuikens in het land, poes in de mand. Met deze slogan roepen wij en andere natuurorganisaties en agrarische collectieven in Fryslân kattenbezitters op hun huisdier ’s nachts binnen te houden. Dat is in het voorjaar nodig omdat veel weidevogelkuikens het slachtoffer worden van onze huisdieren.

 • Winkel en Verkooptuin van De Kruidhof weer open

  (30-04-2020)

  Vanaf dinsdag 21 april is de winkel en verkooptuin van De Kruidhof weer open op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13:00 uur tot 16:00 uur. Er zijn de nodige maatregelen getroffen zodat u, volgens de richtlijnen van het RIVM, kunt winkelen. De tuin en het tuincafé zijn nog wel gesloten en kunt u niet bezoeken. Wilt u weten welke maatregelen er zijn getroffen en waar u rekening mee moet houden? Lees meer op www.dekruidhof.nl

 • Jeugd kan weer buiten sporten

  (29-04-2020)

  Voor kinderen en jongeren is er vanaf woensdag 29 april weer ruimte voor georganiseerd buiten sporten. Ook verenigingen en sportscholen die normaal gesproken in de zaal trainen, kunnen met de kinderen en jeugd buiten gaan trainen. Als sportgemeente zijn we ontzettend blij hiermee en willen we faciliteren waar mogelijk.

 • Lintjesregen in Achtkarspelen

  (24-04-2020)

  Traditiegetrouw is er ieder jaar rond Koningsdag een Lintjesregen in Nederland, dit jaar op vrijdag 24 april. Vanwege het coronavirus was de Lintjesregen dit jaar in aangepaste vorm. Normaal gesproken worden de inwoners die een lintje krijgen met een smoes naar het gemeentehuis gelokt, zodat de uitreiking een verrassing is.

 • Oranje boven, oranje binnen

  (24-04-2020)

  Koningsdag ziet er door de coronacrisis dit jaar anders uit. Geen Koningsspelen, vrijmarkten, feestjes en gezamenlijke activiteiten. Dat betekent niet dat we de verjaardag van de Koning dit jaar overslaan. We vieren het alleen op een andere manier. Koningsdag wordt dit jaar Woningsdag!

 • Buitensporten weer toegestaan vanaf 29 april

  (24-04-2020)

  We verwachten dat het vanaf 29 april weer is toegestaan om te starten met buitensporten. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met een aantal voorwaarden. Binnen gemeente Achtkarspelen hebben wij hier een aantal richtlijnen voor opgesteld. Lees hier de brief aan onze sportaanbieders.

 • Maatregelen corona verlengd

  (22-04-2020)

  Het kabinet heeft besloten de meeste Corona-maatregelen te verlengen tot en met 19 mei: Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden.

 • Openingstijden april, mei en juni

  (22-04-2020)

  De komende maanden zijn er verschillende feestdagen en dat betekent dat het gemeentehuis, de politiepost en de milieustraat op een aantal dagen gesloten zijn.

 • Hulp in coronatijd voor ouders

  (21-04-2020)

  De coronacrisis is een onzekere tijd voor iedereen. Het kan zorgen voor extra spanning in je gezin. We kunnen ons voorstellen dat het daarom fijn is dat je ergens je hart kunt luchten. Ook als je meer hulp nodig hebt, is het goed te weten bij welke instanties je terecht kunt.

 • Welke boom verdient de titel ‘Boom van het Jaar’?

  (21-04-2020)

  Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’

 • Hulp voor ondernemers

  (17-04-2020)

  Het coronavirus heeft grote impact op onze samenleving. Ook ondernemers worden zwaar getroffen. Het kabinet heeft verschillende landelijke maatregelen bekend gemaakt waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Ook de provincie komt ondernemers op verschillende manieren tegemoet. De gemeente Achtkarspelen heeft gekeken welke ondersteuning de gemeente kan bieden bovenop het pakket aan maatregelen van de Rijksoverheid. Hier vindt u de belangrijkste informatie.  

 • Groen licht voor nieuw zwembad Buitenpost

  (17-04-2020)

  Alle lichten staan op groen voor de bouw van een nieuw energieneutraal zwembad in Buitenpost. De gemeenteraad stemde donderdag 16 april in met een extra krediet van 1,2 miljoen euro. Ook is het bestemmingsplan vastgesteld wat de bouw van het zwembad mogelijk maakt. ‘Ik ben erg blij dat we koers hebben gehouden en dat we binnenkort kunnen starten met de bouw van een kwalitatief en duurzaam zwembad,’ zegt wethouder Jouke Spoelstra.

 • Herdenkingsceremonie 75 jaar vrijheid bij Blauforlaet

  (15-04-2020)

  Op dinsdag 14 april 2020 was het 75 jaar geleden dat de 'Slach by Blauforlaet' plaatsvond. Met een herdenkingsceremonie werd stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

 • Vragenlijst: Schone energie Fryslân

  (14-04-2020)

  We zijn in Nederland begonnen met het opwekken van duurzame energie op grote schaal. Onze lucht wordt schoner en we stoppen met boren naar olie en aardgas. Zo zorgen we voor een betere toekomst voor ons én onze kinderen.

 • 14 april vergadering Algemeen Bestuur Werkmaatschappij 8KTD

  (09-04-2020)

  Op dinsdag 14 april 2020 is er een vergadering van het Algemeen Bestuur van de Werkmaatschappij 8KTD (de samenwerkingsorganisatie van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel). De vergadering is openbaar en begint om 12.30 uur.

 • Voorjaarseditie Ondernemend Netwerk Noordoost online te lezen

  (09-04-2020)

  In de voorjaarseditie leest u inspirerende verhalen over het regionale bedrijfsleven. Ook in deze bijzondere tijden is de blik van de ondernemers in Noordoost-Friesland gericht op de toekomst.

 • Bruggen en sluizen blijven in de winterstand en fietspontjes langer dicht

  (06-04-2020)

  Aansluitend op de verlenging van de landelijke maatregelen, blijven ook de bruggen, sluizen en fietspontjes tot en met 20 mei dicht. Dit geldt voor alle 18 Friese gemeenten. Met het dichthouden van toiletgebouwen, bruggen, sluizen en kleine pontjes kunnen we de richtlijn van het Rijk om 1,5 meter afstand te bewaren, beter waarborgen en handhaven.

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  (01-04-2020)

  Het kabinet heeft dinsdag 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 • Vragen aan de burgemeesters over corona? Stel ze in Op’e Hichte

  (31-03-2020)

  Waarom gaat de markt gewoon door? Mogen onze kinderen wel in de straat spelen? Wat doet de gemeente om de ondernemers te helpen? We zitten allemaal vol vragen over de consequenties van de maatregelen die ook gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel treffen om de coronacrisis te bestrijden.Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel vertellen wat de stand van zaken is binnen hun gemeente en wat de gemeente allemaal doet. Vrijdag 3 april zijn zij te gast in Op ‘e Hichte.

 • Steun voor ondernemers, sportverenigingen en instellingen in Achtkarspelen

  (27-03-2020)

  Om ondernemers, sportverenigingen en instellingen met betalingsproblemen tegemoet te komen en tijdelijk financiële ruimte te geven, neemt de gemeente Achtkarspelen verschillende maatregelen. “Onze ondernemers, sportverenigingen en instellingen ondervinden veel gevolgen door de landelijke maatregelen in de strijd tegen het Corona-virus. Ze worden hard geraakt. Met dit ondersteuningspakket willen we onze inwoners een hart onder de riem steken en laten weten dat we er voor hen zijn,” aldus het college van burgemeester en wethouders.

 • Gemeentehuis tijdelijk alleen open op afspraak

  (25-03-2020)

  Vanaf donderdag 26 maart is het gemeentehuis in Buitenpost volledig gesloten voor publiek zonder afspraak. U kunt de komende tijd alleen ’s middags van 13.30-16.30 uur terecht met een afspraak. Dit geldt alleen voor de noodzakelijke zaken die niet kunnen wachten. Bel hiervoor naar telefoonnummer 14 0511. Telefonisch zijn wij de gehele dag - op werkdagen - bereikbaar.

 • Informatie over huwelijken tot 1 juni

  (24-03-2020)

  Tijdens de persconferentie op 23 maart is meegedeeld dat kerkelijke huwelijken tijdens deze coronacrisis door mogen gaan en dat daar nog meer informatie over volgt. Op dit moment is de inhoud van wat er wel en niet mag, nog niet bij ons bekend. Wij verwachten deze informatie donderdag 26 maart te krijgen.

 • Help de afvalinzameling en zet uw container goed aan de weg

  (24-03-2020)

  De afvalinzameling is één van de belangrijke diensten van de gemeente die doorgaan. U kunt de chauffeurs van de afvalinzameling helpen door met een paar zaken rekening te houden. Hierdoor hoeven chauffeurs niet uit hun cabine te stappen en lopen zij zo min mogelijk risico om het coronavirus op te lopen en te verspreiden.

 • Tijdelijke verruiming winkelopeningstijden

  (20-03-2020)

  De gemeente Achtkarspelen wil bereiken dat winkels in de gestelde periode van de coronamaatregelen (de door de Rijksoverheid gestelde periode t/m 6 april) op zondagen eerder open mogen, namelijk tussen 9.00 en 18.00 uur in plaats van de huidige openstelling tussen 13.00 en 18.00 uur.

 • Openingstijden gemeentehuis en milieuterrein

  (19-03-2020)

  Het gemeentehuis is de komende tijd beperkt open. De dienstverlening voor onze inwoners gaat zoveel als mogelijk door.

 • Boodschap van burgemeester Oebele Brouwer: 'Help elkaar!'

  (16-03-2020)

  Het corona-virus heeft ons land in de greep. De maatregelen die het kabinet heeft genomen hebben grote impact op de economie en het sociale leven. Ze raken ons allemaal. Het heeft ons dagelijks leven op de kop gezet.

 • Alle scholen dicht, leerlingenvervoer opgeschort!

  (15-03-2020)

  Alle scholen in Nederland blijven vanaf morgen (16 maart 2020) tot en met 6 april dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs. Dit betekent dat leerlingen geen leerlingenvervoer krijgen. U hoeft uw kind niet af te melden bij Jobinder of de gemeente. Het leerlingenvervoer zal automatisch weer beginnen als de scholen starten.

 • Corona: Gemeente Achtkarspelen is beperkt open

  (14-03-2020)

  In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De gemeente Achtkarspelen heeft daarom besloten om medewerkers, indien mogelijk, tot en met 31 maart thuis te laten werken.

 • Afvalestafette Achtkarspelen van start

  (12-03-2020)

  Vandaag ging in Achtkarspelen de Afvalestafette van start. Met hulp van Nederland Schoon slaat Achtkarspelen de handen ineen om samen met inwoners en ondernemers mee te werken aan een 100% zwerfafvalvrije gemeente.

 • Eerste kievitsei Achtkarspelen gevonden! 

  (12-03-2020)

  Anne de Vries uit Buitenpost heeft vandaag, samen met Kees Veldman uit Surhuisterveen, het eerste kievitsei van Achtkarspelen gevonden. Ze vonden het ei om 8.00 uur in een weiland aan het begin van de Monnikeweg in Gerkesklooster. Vorig jaar werd het eerste kievitsei ook gevonden in een weiland aan de Monnikeweg in Gerkesklooster, dit was op 13 maart.

 • Gemeentesecretaris/directeur Erik van der Laan vertrekt bij gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

  (02-03-2020)

  Erik van der Laan, gemeentesecretaris van Achtkarspelen en directeur van de werkmaatschappij 8KTD, vertrekt per 1 april 2020. Van der Laan startte in 2013 bij gemeente Achtkarspelen. Hij kondigde in januari zijn vertrek aan, na bijna zeven jaar is hij toe aan nieuwe uitdagingen.

 • Actie “Geef Gas met Energie!” zeer voortvarend van start

  (26-02-2020)

  Afgelopen week ontvingen ruim 17.000 woningeigenaren in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen een brief van de gemeente over de actie Geef gas met Energie!. Meteen stroomden de aanvragen voor een gratis energiescan binnen. Van de 600 beschikbare scans zijn er tot nu toe 500 aangevraagd. Dit betekent dat het beschikbare budget van gratis energiescans bijna op is. Door het grote aantal aanvragen moeten aanvragers rekening houden met een wachttijd van twee maanden.

 • Sluiting drugspand in Buitenpost na handel in harddrugs

  (10-02-2020)

  Burgemeester Oebele Brouwer heeft op 10 februari 2020 een woning aan de Kerkstraat in Buitenpost gesloten. De woning is voor een periode van vier maanden gesloten wegens handel van harddrugs vanuit de woning. De burgemeester kan panden sluiten waarbij drugscriminaliteit wordt geconstateerd.

 • Achtkarspelen deelt nestkastjes uit tegen eikenprocessierups

  (04-02-2020)

  De gemeente Achtkarspelen zet in februari duizend nestkastjes in om meer koolmezen, pimpelmezen en andere soorten vogels aan te trekken. Deze vogels zijn nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan de motie van de FNP en GroenLinks die vorig jaar werd aangenomen.

 • Gezocht: KAMPIOENEN!

  (23-01-2020)

  De gemeente Achtkarspelen gaat de sportkampioenen van 2019 huldigen tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis op woensdagmiddag 25 maart 2020.

 • Stand van zaken zwembad Buitenpost

  (11-12-2019)

  In 2020 willen we de bouw van het nieuwe zwembad in Buitenpost starten. Voor de bouw daadwerkelijk los kan moeten veel zaken geregeld worden, denk aan bijvoorbeeld ontwerp bestemmingsplan, aanbesteding, kapvergunning. Hier zijn afgelopen maanden stappen in gezet. In dit bericht leest u wat de laatste stand van zaken is.

 • Wethouder Spoelstra wil van bouwkavels af

  (14-11-2019)

  ‘Wij hebben nog een aantal mooie bouwkavels te koop in Achtkarspelen en daar willen we vanaf’, zei wethouder Jouke Spoelstra. ‘In Boelenslaan, Buitenpost, Twijzel en Twijzelerheide zijn kavels beschikbaar.’ Volgens de wethouder zijn er voor mensen met plannen voor het bouwen van een huis nog mogelijkheden. ‘Uiteraard bepaalt het bestemmingsplan per dorp welk type woning gebouwd kan worden, maar vrijblijvend informeren kan altijd.’ Via de volgende link is per dorp aangegeven welke kavels beschikbaar zijn, inclusief de bijbehorende verkoopprijzen. De grond wordt bouwrijp en goed bereikbaar vanaf de weg opgeleverd.

 • Start wegwerkzaamheden in Kootstertille

  (06-11-2019)

  Na de straten Frisostrjitte, Nassauwyk en de Maria Louiseloane gaat nu ook de Goudtsjeblom-, Dahlia- en Klaproasstrjitte in Kootstertille op de schop. Het riool en de straat worden aangepakt. Wethouder Max de Haan gaf woensdag het startsein voor de werkzaamheden. ‘Over het ontwerp zijn goede gesprekken geweest met buurtbewoners, de scholen en Plaatselijk Belang Kootstertille. aldus Max de Haan.

 • Identiteitsbewijs (uit)lenen is strafbaar

  (22-05-2019)

  De gemeente wil jongeren die gebruik maken van een vals ID-bewijs of hun ID-bewijs uitlenen, erop wijzen dat dit grote gevolgen kan hebben.

 • 23 april inloopavond nieuw zwembad Buitenpost

  (16-04-2019)

  Belangstellenden konden dinsdagavond 23 april de plannen voor het nieuw te bouwen zwembad in Buitenpost bekijken. In de Kûpe werden verschillende schetsen getoond.

Archief