Nieuws

Nieuws

RSS
 • Eerste genomineerden Ondernemersprijs Achtkarspelen bekend

  (14-11-2017)

  Freed Interactive BV en Nijboer Uitvaartzorg zijn de eerste genomineerden voor de Ondernemersprijs Achtkarspelen. Volgende week worden de twee resterende kanshebbers bekend gemaakt. De komende tijd gaat de jury bij alle vier genomineerde bedrijven langs zodat ze een weloverwogen keuze kan maken uit de 4 genomineerden. De uitreiking van de ondernemersprijs 2017 is tijdens een ondernemersavond op 28 november in Kolkzicht in Surhuisterveen.

 • Kunstgrasveld Twijzel officieel in gebruik genomen

  (13-11-2017)

  Onder luid gejuich werd zaterdag het kunstgrasveld in Twijzel in gebruik genomen. Een een-tweetje tussen wethouders Klaas Antuma en Jouke Spoelstra van Achtkarspelen stond aan de basis van de opening.

 • Ontwerp-omgevingsvergunning Beatrixstraat 7 Buitenpost

  (13-11-2017)

  Ontwerp-omgevingsvergunning (uitgebreide procedure)

 • Wethouder zet mantelzorgers in het zonnetje

  (08-11-2017)

  Wethouder Sjon Stellinga van Achtkarspelen bracht dinsdagmiddag een bezoek aan vijf mantelzorgers in de gemeente. Hij gaf hun een attentie in de vorm van bonbons. Op deze manier wil hij laten weten dat de gemeente de mantelzorgers waardeert en wil ondersteunen. ‘mantelzorgers zijn soms onzichtbaar, maar altijd onmisbaar’, aldus wethouder Stellinga.

 • Gezond ontbijt voor kinderen in raadzaal Buitenpost

  (07-11-2017)

  Wethouder Sjon Stellinga verwelkomde afgelopen dinsdag 19 kinderen uit groep 7 en 8 van GWS de Wâldiik uit Boelenslaan in de raadzaal. Zij kwamen voor de 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt. ‘Je kunt met een zak chips ontbijten, maar dat is wel heel dom’, sprak de wethouder de kinderen toe.’ We moeten erover nadenken om gezond te leven en dat begint met het ontbijt’.

 • Opening groengordel Buitenpost

  (06-11-2017)

  Zaterdag 4 november vond de feestelijke opening plaats van de groengordel. De openingshandeling, het doorknippen van een lint bij de nieuwe brug over de Buitenpostervaart, werd verricht door wethouder Klaas Antuma. Aansluitend volgde er een wandeling door de nieuwe groengordel.

 • Wethouder geeft gastcollege tijdens de Week van Respect

  (06-11-2017)

  Wethouder Jouke Spoelstra was maandag te gast op OBS De Mienskip in Buitenpost. Hij gaf daar een gastcollege in het kader van de Week van Respect. Tijdens de les ging de wethouder in gesprek met leerlingen van de bovenbouw over de actualiteit en urgentie van het onderwerp.

 • Lokale lasten Achtkarspelen dalen verder

  (02-11-2017)

  De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft donderdag 2 november de begroting voor 2018 vastgesteld. Het college van B&W legde de raad een sluitende meerjarenbegroting voor. Daarin is ruimte om de lastendruk voor de inwoners van Achtkarspelen te verlichten, eerdere bezuinigingen terug te draaien en geld vrij te maken voor nieuwe initiatieven.

 • Carbid afschieten: vraag eerst ontheffing aan

  (01-11-2017)

  Het afschieten van carbid is een echte traditie bij oudejaarsdag. Het is belangrijk dat dit veilig en zonder al te veel overlast gebeurt. Wilt u carbid afschieten dan heeft u een ontheffing nodig van de gemeente.

 • Uitnodiging aan alle vrijwilligers die werken met en voor kinderen en jongeren in de gemeente Achtkarspelen

  (26-10-2017)

  In november 2017 vindt in Nederland de Week tegen Kindermishandeling plaats. De gemeente Achtkarspelen geeft in deze week extra aandacht aan de belangrijke rol die vrijwilligers hebben bij het signaleren van kindermishandeling. Wij nodigen u als vrijwilliger daarom van harte uit voor een speciale bijeenkomst over dit onderwerp op woensdagavond 22 november.

 • Uterwei 12 te Surhuizum - verleende omgevingsvergunning (reguliere procedure)

  (25-10-2017)

  Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen maken bekend dat zij een omgevingsvergunning hebben verleend voor het volgende:

 • Centrum Surhuisterveen maakt zich op voor de toekomst

  (24-10-2017)

  Surhuisterveen wil voorbereid zijn op de toekomst en zicht krijgen op kansen om het winkelen nog aantrekkelijker te maken. Plaatselijk Belang, Ondernemersvereniging H&I en gemeente Achtkarspelenlaten laten hiervoor een onderzoek uitvoeren door bureau Bono Traffics uit Kampen.

 • Universal Energy Solutions koopt grond Kootstertille voor biovergister

  (19-10-2017)

  Universal Energy Solutions (UES) gaat het perceel Westkern 6 in Kootstertille aankopen voor de bouw van een biovergister. Dat maakte het college van B en W van Achtkarspelen donderdagavond tijdens de raadsvergadering bekend. In 2010 is een vergunning verleend voor het realiseren van een biovergister op de Westkern. De vergister produceert groen gas, de gemeente heeft geen rol in de exploitatie.

 • Integratiediner Mei-inoar ite in Harkema

  (16-10-2017)

  ‘Wat is het geweldig dat er zoveel inwoners uit Harkema vandaag hier aanwezig zijn met verschillende achtergronden en culturen. Diversiteit geeft kleur en glans’, aldus wethouder Sjon Stellinga tijdens de opening van de eerste mei-inoar ite in Harkema.  

 • Inwoners Achtkarspelen tevreden over dienstverlening en woonomgeving

  (12-10-2017)

  Inwoners van Achtkarspelen zijn tevreden over hun woonomgeving en de gemeentelijke dienstverlening. Een aandachtspunt is de relatie tussen de gemeente en inwoners.

 • Inzameling GFT- afval in de wintermaanden

  (10-10-2017)

  Aangepaste inzameling in de maanden december, januari en februari.

 • Bladkorven in dorpen Achtkarspelen

  (04-10-2017)

  Op meerdere locaties in de gemeente zijn weer bladkorven neergezet. U kunt gevallen bladeren in de korven kwijt. De gemeente zorgt voor het leeghalen van de korven. Op deze manier bestrijden we samen eventuele bladoverlast.

 • Wie verdient de ondernemersprijs Achtkarspelen in 2017?

  (02-10-2017)

  Wie verdient dit jaar de Ondernemersprijs Achtkarspelen? De jury wil graag weten wie volgens de inwoners in 2017 zou moeten winnen. De ondernemersprijs wordt op dinsdag 28 november uitgereikt tijdens een gezamenlijke avond van de ondernemersvereniging ABC en Onderwijs Achtkarspelen.

 • Trouwen in gemeenschap van goederen vanaf 2018 anders geregeld

  (29-09-2017)

  Hebben jullie trouwplannen of plannen om het partnerschap te registreren? Dan moeten jullie weten, dat de financiële gevolgen vanaf 1 januari 2018 veranderen.

 • Word jij raadslid in onze jongerenraad?

  (28-09-2017)

  Achtkarspelen wil graag een jongerenraad. Dat is een gemeenteraad bestaande uit jongeren. De huidige raad (bestaande uit ‘oudere’ leden) wil graag weten wat er bij de jeugd speelt. Daarom zijn we op zoek naar jou. Word jij raadslid in onze jongerenraad?

 • Cyclus 'Dwaande met je bedrijf' voor startende ondernemers

  (06-09-2017)

  Ben jij een startende ondernemer of heb je plannen om voor jezelf te beginnen? Kom dan op dinsdag 26 september naar het gemeentehuis in Buitenpost. Daar start de cyclus 'Dwaande met je bedrijf'. In zeven modules krijgen starters inzicht in hun sterke en zwakke kanten, de belangrijkste wetten en regels, effectieve marketing, financiën en belastingen. Deelname is gratis.

 • Toelatingsprocedure overeenkomsten maatwerkvoorzieningen Wmo 2018 en verder

  (23-08-2017)

  De huidige overeenkomsten inzake levering van maatwerkvoorzieningen in het kader van de Wmo lopen per 31 december 2017 af. Om die reden is thans de procedure gestart om te komen tot nieuwe overeenkomsten voor de levering van Wmo maatwerkvoorzieningen voor 2018 en verder. 

 • Mobiel inloggen met de DigiD app

  (19-07-2017)

  Vanaf nu is het mogelijk om bij alle organisaties die gebruikmaken van DigiD in te loggen met de DigiD app. Met de DigiD app kunt u altijd en overal vertrouwd inloggen bij websites van de overheid, de zorg en pensioenfondsen. Zonder wachtwoord.

 • Weinig te besteden? Vraag het kindpakket aan!

  (06-06-2017)

  Het kan voorkomen dat je als ouder(s) te weinig geld hebt om je kind (of kinderen) mee te laten doen aan bijvoorbeeld schoolreisje, sport, muziekles of om een verjaardag te vieren.

 • Uitnodiging Midsimmermoeting

  (29-05-2017)

  Dit jaar was er geen nieuwjaarsreceptie in Achtkarspelen…we wilden eens wat anders. Daarom nodigen wij jou van harte uit aanwezig te zijn bij ons Midsimmermoeting!

 • Openingstijden 4 en 5 mei

  (03-05-2017)

  In verband met de dodenherdenking zijn de openingstijden van het gemeentehuis in Buitenpost donderdag 4 mei iets aangepast.

 • Veel gestelde vragen en antwoorden over leerlingenvervoer in Noordoost Fryslân

  (31-03-2017)

  De gemeenten in Noordoost Fryslân zijn van plan om de aanbesteding voor het grootste deel van het leerlingenvervoer voorlopig te gunnen aan vier vervoerders: Taxi- en touringcarcentrale Noord Oost Friesland B.V., Vervoersmanagement Noord Nederland B.V., Taxi- en Bergingsbedrijf Dorenbos B.V. en Taxicentrale Witteveen B.V. Zij leveren vanaf 1 augustus 2017 de voertuigen en chauffeurs voor het Wmo- en leerlingenvervoer in Noordoost Fryslân. Omdat deze aanbesteding veel vragen oproept, hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet.

 • Schrijf je in voor de gratis cursus Politiek Actief

  (15-03-2017)

  Wil je iets bereiken met je mening in Achtkarspelen?

  Vind je het strooibeleid zoals de gemeente dat de afgelopen maanden heeft uitgevoerd niet goed en heb je daar andere ideeën over? Wil je dat de gemeente meer doet aan overlast van groepen jongeren…. of ben je nog jong en vind je dat er voor de jongeren te weinig te doen is de gemeente? Meld je dan aan voor de gratis cursus Politiek Actief!

 • Verleende omgevingsvergunning (reguliere procedure) It West 4 in Augustinusga

  (13-03-2017)

  Burgemeester en wethouders maken, op grond van het gestelde in afdeling 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat zij voornemens zijn de volgende omgevingsvergunning te verlenen:

 • Verleende omgevingsvergunning (reguliere procedure) Reitsmastrjitte 56C in Harkema

  (13-03-2017)

  Burgemeester en wethouders maken, op grond van het gestelde in afdeling 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat zij voornemens zijn de volgende omgevingsvergunning te verlenen:

 • Kulturele Haadstêd 2018: 50 shades of green

  (04-01-2017)

  50 shades of green (50SOG) is een sociaal artistiek project rond papier scheppen van gras, met als thema’s transities, verbinding en waarde.

 • Groen licht voor spelen op kunstgras met rubbergranulaat

  (19-12-2016)

  Naar aanleiding van het uitgebreide onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het sporten op kunstgras met rubbergranulaat en de eventuele gezondheidsrisico’s daarvan, concludeert het RIVM dat de resultaten geen aanleiding geven om gezondheidsschade te verwachten.

 • Kulturele Haadstêd 2018: Portraits & Paradise

  (07-12-2016)

  Portraits refereert naar de vele portretten van de hand van Willem Bartel van der Kooi. Schilder Willem Bartel van der Kooi werd geboren op 13 mei 1768 in Augustinusga. Paradise vestigt aandacht op de prachtige natuurlijke omgeving van Augustinusga en Achtkarspelen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden waar het geheel zich zal afspelen.

 • Prestatieafspraken tussen gemeente Achtkarspelen, WoonFriesland en De Bewonersraad

  (01-12-2016)

  De gemeente Achtkarspelen, WoonFriesland en De Bewonersraad hebben prestatieafspraken gemaakt voor 2017. De prestatieafspraken dragen bij aan de doelstellingen in de woonvisie van Achtkarspelen ‘Wonen voor jong en oud’. Het is de eerste keer dat door de drie partijen prestatieafspraken zijn gemaakt in het kader van de nieuwe woningwet, die het maken van afspraken verplicht stelt.

 • Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen werkt voor iedereen

  (01-12-2016)

  Het college van b&w van Achtkarspelen heeft besloten om de stichting Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA) op te richten. De MOA wordt een laagdrempelige ontmoetingsplek waar werkzoekenden van elkaars kwaliteiten en netwerken gebruik kunnen maken.

 • Energie besparen tijdens de Warm Wonen Weken

  (02-11-2016)

  Tijdens de ‘Warm Wonen Weken’ van het Duurzaam Bouwloket kunnen woningeigenaren 10% korting krijgen voor het toepassen van energiebesparende maatregelen waarvoor ook nog eens twee subsidieregelingen beschikbaar zijn.

 • Glasvezel in Achtkarspelen

  (18-07-2016)

  Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân heeft op 12 juli besloten om, gezamenlijk met de gemeenten in Fryslân, een minderheidsbelang met aandeden te nemen in KabelNoord.

 • Meerderheid raad Achtkarspelen zegt vertrouwen in wethouders op

  (14-07-2016)

  Een meerderheid van 11 raadsleden (PvdA, CDA en CU) heeft het vertrouwen in alle drie de wethouders van Achtkarspelen opgezegd.

 • Subsidieregeling activiteiten en projecten KH2018 Achtkarspelen

  (28-04-2016)

  De gemeente Achtkarspelen heeft subsidiemogelijkheden voor activiteiten en projecten in het kader van KH2018. Tot en met 2018 is € 55.000 beschikbaar voor activiteiten en projecten.

 • Vluchtelingenopvang in Achtkarspelen

  (21-04-2016)

  De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft het college opdracht gegeven om een concreet plan te maken voor de noodopvang van 300 tot 350 vluchtelingen. Op termijn moet deze noodopvang omgevormd kunnen worden tot een AZC. Daarnaast gaat het college onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om 250 tot 300 extra statushouders te huisvesten in Achtkarspelen.

 • Gemeenteraad: Plan voor noodopvang en huisvesting statushouders

  (01-04-2016)

  De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft het college opdracht gegeven om een concreet plan te maken voor de noodopvang van 300 tot 350 vluchtelingen. Op termijn moet deze noodopvang omgevormd kunnen worden tot een AZC. Daarnaast gaat het college onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om 250 tot 300 extra statushouders te huisvesten in Achtkarspelen.

Archief

Contact opnemen

Stationsstraat 18
9285 NH Buitenpost (adres en route)

gemeente@achtkarspelen.nl

Telefoonnummer 14 0511
Bellen vanuit het buitenland
Bereikbaarheid bij calamiteiten

Openingstijden

Heeft u een vraag? WhatsApp ons!

06 21 15 48 97. Het is niet mogelijk om naar dit nummer te bellen of een sms te sturen.

Opmerking/verbeterpunt voor deze website?