Nieuws

Nieuws

RSS
 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  (01-04-2020)

  Het kabinet heeft dinsdag 31 maart besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

 • Vragen aan de burgemeesters over corona? Stel ze in Op’e Hichte

  (31-03-2020)

  Waarom gaat de markt gewoon door? Mogen onze kinderen wel in de straat spelen? Wat doet de gemeente om de ondernemers te helpen? We zitten allemaal vol vragen over de consequenties van de maatregelen die ook gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel treffen om de coronacrisis te bestrijden.Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel vertellen wat de stand van zaken is binnen hun gemeente en wat de gemeente allemaal doet. Vrijdag 3 april zijn zij te gast in Op ‘e Hichte.

 • Steun voor ondernemers, sportverenigingen en instellingen in Achtkarspelen

  (27-03-2020)

  Om ondernemers, sportverenigingen en instellingen met betalingsproblemen tegemoet te komen en tijdelijk financiële ruimte te geven, neemt de gemeente Achtkarspelen verschillende maatregelen. “Onze ondernemers, sportverenigingen en instellingen ondervinden veel gevolgen door de landelijke maatregelen in de strijd tegen het Corona-virus. Ze worden hard geraakt. Met dit ondersteuningspakket willen we onze inwoners een hart onder de riem steken en laten weten dat we er voor hen zijn,” aldus het college van burgemeester en wethouders.

 • Nieuwe noodverordening van kracht

  (27-03-2020)

  Op 26 maart 2020 is een nieuwe noodverordening door Veiligheidsregio Fryslân vastgesteld. De oude noodverordening van 16 maart 2020 komt hiermee te vervallen.

 • Gratis themapakketten voor peuters in Achtkarspelen

  (27-03-2020)

  Vanaf vandaag deelt de gemeente, samen met de kinderopvangorganisaties in Achtkarspelen, themapakketten uit aan alle peuters in Achtkarspelen. Omdat peuters door de coronacrisis niet naar de peuterspeelzaal of dagopvang kunnen, missen ze ontwikkelingskansen die zij normaal gesproken op de opvang krijgen aangeboden.

 • Coronavirus: Positief geteste patiënt in Achtkarspelen

  (25-03-2020)

  Woensdag 25 maart hebben wij bericht van de GGD Fryslân gehad dat een inwoner van de gemeente Achtkarspelen positief is getest op het coronavirus. Het gaat om een vrouw van in de veertig.

 • Gemeentehuis tijdelijk alleen open op afspraak

  (25-03-2020)

  Vanaf donderdag 26 maart is het gemeentehuis in Buitenpost volledig gesloten voor publiek zonder afspraak. U kunt de komende tijd alleen ’s middags van 13.30-16.30 uur terecht met een afspraak. Dit geldt alleen voor de noodzakelijke zaken die niet kunnen wachten. Bel hiervoor naar telefoonnummer 14 0511. Telefonisch zijn wij de gehele dag - op werkdagen - bereikbaar.

 • Hulp voor ondernemers

  (25-03-2020)

  Het coronavirus heeft grote impact op onze samenleving. Ook ondernemers worden zwaar getroffen. Het kabinet heeft verschillende landelijke maatregelen bekend gemaakt waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Ook de provincie komt ondernemers op verschillende manieren tegemoet. De gemeente Achtkarspelen heeft gekeken welke ondersteuning de gemeente kan bieden bovenop het pakket aan maatregelen van de Rijksoverheid. Hier vindt u de belangrijkste informatie.  


 • Informatie over huwelijken tot 1 juni

  (24-03-2020)

  Tijdens de persconferentie op 23 maart is meegedeeld dat kerkelijke huwelijken tijdens deze coronacrisis door mogen gaan en dat daar nog meer informatie over volgt. Op dit moment is de inhoud van wat er wel en niet mag, nog niet bij ons bekend. Wij verwachten deze informatie donderdag 26 maart te krijgen.

 • Help de afvalinzameling en zet uw container goed aan de weg

  (24-03-2020)

  De afvalinzameling is één van de belangrijke diensten van de gemeente die doorgaan. U kunt de chauffeurs van de afvalinzameling helpen door met een paar zaken rekening te houden. Hierdoor hoeven chauffeurs niet uit hun cabine te stappen en lopen zij zo min mogelijk risico om het coronavirus op te lopen en te verspreiden.

 • Tijdelijke verruiming winkelopeningstijden

  (20-03-2020)

  De gemeente Achtkarspelen wil bereiken dat winkels in de gestelde periode van de coronamaatregelen (de door de Rijksoverheid gestelde periode t/m 6 april) op zondagen eerder open mogen, namelijk tussen 9.00 en 18.00 uur in plaats van de huidige openstelling tussen 13.00 en 18.00 uur.

 • Openingstijden gemeentehuis en milieuterrein

  (19-03-2020)

  Het gemeentehuis is de komende tijd beperkt open. De dienstverlening voor onze inwoners gaat zoveel als mogelijk door.

 • LIVEBLOG: Coronavirus (COVID-19)

  (18-03-2020)

  Via dit liveblog houden we u op de hoogte van de situatie in Achtkarspelen rondom het coronavirus en de maatregelen die worden getroffen. Op de site van de GGD Fryslân en de site van het RIVM vindt u meer informatie over het coronavirus, waaronder veelgestelde vragen en de geldende richtlijnen. Ook kunt u terecht bij het landelijke publieksnummer 0800-1351. Heeft u zelf klachten? Neem dan telefonisch contact op met uw huisarts en ga niet zelf naar het spreekuur. Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: (070) 445 58 88.

 • Boodschap van burgemeester Oebele Brouwer: 'Help elkaar!'

  (16-03-2020)

  Het corona-virus heeft ons land in de greep. De maatregelen die het kabinet heeft genomen hebben grote impact op de economie en het sociale leven. Ze raken ons allemaal. Het heeft ons dagelijks leven op de kop gezet.

 • Alle scholen dicht, leerlingenvervoer opgeschort!

  (15-03-2020)

  Alle scholen in Nederland blijven vanaf morgen (16 maart 2020) tot en met 6 april dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs. Dit betekent dat leerlingen geen leerlingenvervoer krijgen. U hoeft uw kind niet af te melden bij Jobinder of de gemeente. Het leerlingenvervoer zal automatisch weer beginnen als de scholen starten.

 • Corona: Gemeente Achtkarspelen is beperkt open

  (14-03-2020)

  In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De gemeente Achtkarspelen heeft daarom besloten om medewerkers, indien mogelijk, tot en met 31 maart thuis te laten werken.

 • Afvalestafette Achtkarspelen van start

  (12-03-2020)

  Vandaag ging in Achtkarspelen de Afvalestafette van start. Met hulp van Nederland Schoon slaat Achtkarspelen de handen ineen om samen met inwoners en ondernemers mee te werken aan een 100% zwerfafvalvrije gemeente.

 • Eerste kievitsei Achtkarspelen gevonden! 

  (12-03-2020)

  Anne de Vries uit Buitenpost heeft vandaag, samen met Kees Veldman uit Surhuisterveen, het eerste kievitsei van Achtkarspelen gevonden. Ze vonden het ei om 8.00 uur in een weiland aan het begin van de Monnikeweg in Gerkesklooster. Vorig jaar werd het eerste kievitsei ook gevonden in een weiland aan de Monnikeweg in Gerkesklooster, dit was op 13 maart.

 • Friso Bouwgroep kan binnenkort starten met bouw nieuw zwembad Buitenpost

  (06-03-2020)

  De voorbereidingen voor een nieuw energieneutraal zwembad in Buitenpost liggen op schema. De bestemmingsplanprocedure is doorlopen en ook het aanbestedingstraject is afgerond. Nu alle bedragen definitief bekend zijn, is duidelijk dat de bouw 1,2 miljoen euro duurder uitpakt door onder andere hogere bouw- en installatiekosten.

 • Gemeentesecretaris/directeur Erik van der Laan vertrekt bij gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

  (02-03-2020)

  Erik van der Laan, gemeentesecretaris van Achtkarspelen en directeur van de werkmaatschappij 8KTD, vertrekt per 1 april 2020. Van der Laan startte in 2013 bij gemeente Achtkarspelen. Hij kondigde in januari zijn vertrek aan, na bijna zeven jaar is hij toe aan nieuwe uitdagingen.

 • Actie “Geef Gas met Energie!” zeer voortvarend van start

  (26-02-2020)

  Afgelopen week ontvingen ruim 17.000 woningeigenaren in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen een brief van de gemeente over de actie Geef gas met Energie!. Meteen stroomden de aanvragen voor een gratis energiescan binnen. Van de 600 beschikbare scans zijn er tot nu toe 500 aangevraagd. Dit betekent dat het beschikbare budget van gratis energiescans bijna op is. Door het grote aantal aanvragen moeten aanvragers rekening houden met een wachttijd van twee maanden.

 • Sluiting drugspand in Buitenpost na handel in harddrugs

  (10-02-2020)

  Burgemeester Oebele Brouwer heeft op 10 februari 2020 een woning aan de Kerkstraat in Buitenpost gesloten. De woning is voor een periode van vier maanden gesloten wegens handel van harddrugs vanuit de woning. De burgemeester kan panden sluiten waarbij drugscriminaliteit wordt geconstateerd.

 • Achtkarspelen deelt nestkastjes uit tegen eikenprocessierups

  (04-02-2020)

  De gemeente Achtkarspelen zet in februari duizend nestkastjes in om meer koolmezen, pimpelmezen en andere soorten vogels aan te trekken. Deze vogels zijn nuttig in de strijd tegen de eikenprocessierups. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan de motie van de FNP en GroenLinks die vorig jaar werd aangenomen.

 • Lood in drinkwater

  (04-02-2020)

  Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit, veilig om te drinken en de gezondste keuze. Maar soms kan te veel lood in kraanwater voorkomen. Als er in huis loden leidingen of nieuwe kranen en/of leidingen zijn, kan er lood in het kraanwater komen.

 • Gezocht: KAMPIOENEN!

  (23-01-2020)

  De gemeente Achtkarspelen gaat de sportkampioenen van 2019 huldigen tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis op woensdagmiddag 25 maart 2020.

 • Stand van zaken zwembad Buitenpost

  (11-12-2019)

  In 2020 willen we de bouw van het nieuwe zwembad in Buitenpost starten. Voor de bouw daadwerkelijk los kan moeten veel zaken geregeld worden, denk aan bijvoorbeeld ontwerp bestemmingsplan, aanbesteding, kapvergunning. Hier zijn afgelopen maanden stappen in gezet. In dit bericht leest u wat de laatste stand van zaken is.

 • Wethouder Spoelstra wil van bouwkavels af

  (14-11-2019)

  ‘Wij hebben nog een aantal mooie bouwkavels te koop in Achtkarspelen en daar willen we vanaf’, zei wethouder Jouke Spoelstra. ‘In Boelenslaan, Buitenpost, Twijzel en Twijzelerheide zijn kavels beschikbaar.’ Volgens de wethouder zijn er voor mensen met plannen voor het bouwen van een huis nog mogelijkheden. ‘Uiteraard bepaalt het bestemmingsplan per dorp welk type woning gebouwd kan worden, maar vrijblijvend informeren kan altijd.’ Via de volgende link is per dorp aangegeven welke kavels beschikbaar zijn, inclusief de bijbehorende verkoopprijzen. De grond wordt bouwrijp en goed bereikbaar vanaf de weg opgeleverd.

 • Start wegwerkzaamheden in Kootstertille

  (06-11-2019)

  Na de straten Frisostrjitte, Nassauwyk en de Maria Louiseloane gaat nu ook de Goudtsjeblom-, Dahlia- en Klaproasstrjitte in Kootstertille op de schop. Het riool en de straat worden aangepakt. Wethouder Max de Haan gaf woensdag het startsein voor de werkzaamheden. ‘Over het ontwerp zijn goede gesprekken geweest met buurtbewoners, de scholen en Plaatselijk Belang Kootstertille. aldus Max de Haan.

 • Identiteitsbewijs (uit)lenen is strafbaar

  (22-05-2019)

  De gemeente wil jongeren die gebruik maken van een vals ID-bewijs of hun ID-bewijs uitlenen, erop wijzen dat dit grote gevolgen kan hebben.

 • 23 april inloopavond nieuw zwembad Buitenpost

  (16-04-2019)

  Belangstellenden konden dinsdagavond 23 april de plannen voor het nieuw te bouwen zwembad in Buitenpost bekijken. In de Kûpe werden verschillende schetsen getoond.

Archief